KULCSSZÓ ELEMZÉS

A kulcsszó elemzés a SEO audit része, a folyamat azon kiemelten fontos lépése, amely során meghatározzuk, hogy mely kulcsszavak, kulcsszó csoportok azok, amelyek köré a tartalmi stratégia épülni fog. 

A kulcsszó elemzés faktorai​

Három fontos faktor határozza meg, hogy egy kulcsszó kiválasztásra kerül-e vagy sem:

Relevancia, keresési mennyiség és kulcsszó nehézség.

  • Relevancia: ez elég evidens szempont: ha egy fodrász üzlet vagyunk, akkor a napelemet, mint kulcsszó teljesen felesleges kiválasztani, mert akik napelemre keresnek, nem azzal a céllal teszik, hogy fodrászt találjanak. Tehát hiába tűnik szupernek google első helyre kerülés szempontjából egy kulcsszó, ha nem releváns, akkor nem érdemes használni.

  • Keresési mennyiség: ez az szám azt mutatja, hogy átlagosan egy hónapban a kiválasztott földrajzi területen mennyien keresnek az adott kulcsszóra, az elmúlt 12 hónap átlaga alapján.

  • Kulcsszó nehézség: ez a faktor pedig azt jelzi, hogy mekkora verseny alakult ki az adott kulcsszóra, azaz mennyire nehéz bekerülni a google kereső első oldalára. Ez a mutató 0-100 közötti érték, a 10 példuá azt jelenti, hogy minimális a verseny, kevesen SEO-znak az adott kulcsszóra, a 90 pedig azt jelenti, hogy a verseny egyszerűen hatalmas. Jellemzően 50-90 között mozog a kulcsszavak többsége, azaz már ez alapján könnyű belátni, erőfeszítések nélkül nincs eredmény.

Kulcsszó csoportok meghatározása

Ideálisan 3-4 kulcsszó kerül kiválasztásra, mert akkor lehet jó eredményeket elérni, ha folyamatosan friss tartalmak készülnek minden kulcsszó kapcsán. Könnyű belátni, hogy ha hetente 20 különböző kulcsszó igényel tartalmat, az több erőforrást igényel. Természetesen ettől függetlenül előfordulhat, hogy 20 vagy akár több kulcsszó is fontos nekünk, de ekkor csoportokba rendezzük őket, és kiválasztunk minden csoporthoz egy fő, úgynevezett cornerstone kulcsszót, és a domain struktúra, valamint a hierarchia, prioritások úgy kerülnek kialakításra, hogy a cornerstone kulcsszavak köré épüljön és azt erősítse a többi kulcsszó is.

Olvass további tartalmakat a SEO rejtelmeiről

Érdekelnek a részletek?

SEO, tartalom és UX terén nyújtunk tanácsadási, szövegírói szolgáltatásokat. 

Amennyiben ezzel kapcsolatban van kérdése, vagy szeretne ajánlatot kérni, írjon nekünk!

Köszönjük az üzenetét!