Image by Ugo Mendes Donelli

KULCSSZÓKUTATÁS

A kulcsszókutatás a SEO audit kiemelten fontos része, amely során meghatározzuk, hogy mely kulcsszavak, kulcsszó-csoportok azok, amelyek köré a tartalmi stratégia épülni fog.

Image by roberto monterola jr.

Mi a kulcsszó?

Érdemes az alapoknál kezdeni, így, ha haladó felhasználó vagy, a következő két bekezdést nyugodtan kihagyhatod. Az alapképlet teljesen hétköznapi: tegyük fel, láttunk valahol egy led-televíziót, ami valamennyire felkeltette az érdeklődésünket. Ilyenkor egyszerűen beütjük a „led TV” szót a kereső oldal megfelelő oldalába, egy enter, és meg is érkezünk a találati oldalra, ahol a led tévével kapcsolatos ajánlatok, teszttartalmak, fényképek sorakoznak. A felhasználó számára a „led TV” szó csak egy kifejezés, ami egyszerűen és viszonylag pontosan leírja, amit keres. Ugyanez a „led TV” szó egy elektronikai áruház számára már kulcsszó, mert ez a kifejezés leírja az ő tevékenységét, tehát a keresőoldalakon keresztül a felhasználók igénye és az ő kínálata e szó révén találkozhat. A kulcsszó (keyword) kifejezést ezért a SEO megközelítés szerint a honlap fenntartó (illetve a vállalkozás) szempontjából értelmezzük, és azt a kifejezést jelöli, amely üzleti vagy kommunikációs szempontból kiemelt szerepet kap a honlapon.

Az Google kereső oldal egyébként olyan, mint egy hatalmas piac, amely különálló csarnokokból áll. Minden kulcsszó egy csarnok, ahova belépve árusok (találati oldalak) jönnek szembe, méghozzá egy relevanciát kifejező sorrendben. A sorrendet a piac fenntartója befolyásolhatja azzal, hogy az első szembejövő árusok olyanok is lehetnek, akik fizettek az elsőségért, de alapvetően a sorrendet olyan publikált, mindenki számára elérhető szempontok határozzák meg, amik révén bízhatunk abban, hogy az első árusok valóban azok, akik a leghitelesebben képviselik az árujukat, szolgáltatásukat, ők azok, akik – legalábbis honlapjuk alapján – a legtöbbet tudnak az adott kulcsszóról. Értelemszerűen egy árus több csarnokban is árulhat, van, ahol az első sorokban, van, ahol kicsit hátrébb. A piacon értelemszerűen azok az árusok élnek meg a legjobban, akik a csarnokokban elől árulnak, mert a vevők sietnek, nem szeretnek bolyongani, általában az első pár standról választanak. Érthető tehát, hogy az árusok arra törekszenek, hogy minél előbbre kerüljenek azokban a csarnokokban, ahol a vásárlók az általuk kínált termékért, szolgáltatásért jönnek. Így már érthető, hogy miért elemi szükséglet számukra, hogy a saját kulcsszavukra, azaz a saját piacukon minél előbb álljanak.

 

Mi a kulcsszócsoport?

A kulcsszó egy olyan kifejezés, amely eltérő mértékben kifejezi, leírja azt a terméket, szolgáltatást, amivel foglalkozunk, és aminek digitális leképezése a honlapunk. Ha nekifogunk és elkezdjük leírni azokat a szavakat, amik fenti ételemben a kulcsszavaink lehetnek, azt tapasztalhatjuk, hogy a lista nem várt módon hosszúra nyúlhat. Főleg a gyűjtés második felében már olyan szavak is bekerülnek ide, amik csak részben vagy áttételesen kapcsolódnak „hozzánk”. Ha elkészült a lista, akkor szemantikai alapon, a szavak jelentését vizsgálva különböző csoportokba rendezhetjük őket. Nagyon szépen dolgoztunk, büszkék lehetünk magunkra, mert ezzel megkaptuk a kulcsszókutatás első lépéseként az úgynevezett releváns kulcsszócsoportjainkat. Igen ám, de felmerül a kérdés, hogy lesz ezekből a kulcsszócsoportokból és kulcsszavakból SEO kulcsszó stratégia? Mi alapján szortírozzunk a sok kifejezés között?

Kulcsszókutatás és hatékonysági tényezők

A SEO szempontok alapján a kulcsszócsoportjainkat vizsgálva érdekes módon a jelentésbeli a megközelítés nem elég hatékony. Ez azt jelenti, hogy nem feltétlenül azok a szavak lesznek a legmegfelelőbbek, amik a legpontosabban leírnak minket. Miért? Azért, mert a kulcsszókutatásban vannak olyan rendszertényezők, amik feje tetejére tudják állítani a gondolkodást. A keresőrendszerek egy-egy kulcsszó kapcsán két nagyon fontos paramétert tüntetnek fel. Az első mérőszám azt mondja meg, hogy egy adott kulcsszóra hányan keresnek rá az adott keresőben (volume). A keresés mennyisége folyamatosan változik, hiszen a keresőszavak a változó piaci körülményeket írják le (gondoljunk például a „maszk” szóra), ezért a szoftverek az elmúlt 12 hónap átlagát adják meg referenciaszámként. A mennyiség értelemszerűen nagyon fontos tényező. Minél több keresés realizálódik egy kulcsszóra, annál nagyobb forgalom érkezhet az oldalunkra általa. Sajnos azonban még ez a szempont sem igazít el teljesen a kulcsszókutatásban, mert van egy másik érték is, amit be kell kalkulálnunk a tervezéskor. Ez a kulcsszó nehézség (keyword difficulty), amely azt vizsgálja, hogy az adott szóra mekkora a verseny, azaz hány weboldal foglalkozik ugyanazzal a tematikával, ezek milyen erősségű oldalak, mennyi link mutat rájuk, mennyi releváns tartalom van rajtuk stb. Ez a szám végsősoron azt határozza meg, hogy mennyi erőforrásra, írott, képes anyagra, más honlapról ránk mutató linkre lesz szükség ahhoz, hogy előre kerüljünk a találati oldalon. Vannak versenyek, amikben nem érdemes benevezni, de általában a szemantikailag szuperreleváns kulcsszavakat, ha kisebb hangsúllyal is, de mindenképp használni érdemes a honlapon.

 

Kulcsszó casting

Ezzel eljutottunk a SEO kulcsszó casting részhez, ami az egyik legfontosabb eleme a SEO tanácsadásnak. Jól lehet, az alapinformációk szoftveresen állnak elő, de ez az a rész, ahol a keresőoptimalizálási szakértőknek a legnagyobb hozzá adott értéket kell nyújtaniuk. A kulcsszókutatás során tehát három szempontunk van: a relevancia (mennyire pontosan fedi le az adott kifejezés a tevékenységünket), a mennyiség (hányan keresnek rá az adott kifejezésre), és a nehézség (mennyi erőforrás kell ahhoz, hogy előre kerüljünk a találati oldalon). Nem egy ideális világban élünk, a gyors, jó minőségű és olcsó munkához hasonlóan a legtöbb esetben valamelyik paraméter nem stimmel. Mára szinte már teljesen kihaltak a releváns, sokak által keresett, mégis alacsony nehézségű kulcsszavak. Hiába örülünk például, hogy a legrelevánsabb kifejezésünk nehézségi foka alacsony, ha senki nem keres rá. Kétszer is meg kell gondolni, hogy egy keresett, de nagyon „nehéz” kulcsszóra tegyük le a voksunkat. A casting nem egyszerű, ugyanakkor ezek a paraméterek már egy olyan információhalmazt szolgáltatnak, amik alapján lehetőség van a hatékony kulcsszókutatás elvégzésére, a kulcsszóstratégia kialakítására. Ennek során, a versenytársak elemzését is levégezve a Seolins javaslatot tesz a kiemelt kulcsszavakra, illetve a hozzájuk kapcsolódó kulcsszócsoportokra, de a végleges döntést ügyfeleinkkel közösen hozzuk meg.

Kulcsszócsoportok meghatározása

A kulcsszókutatás során a kezdeti többszáz elemből álló kulcsszólistát néhány tucatra szűkítjük le a fent bemutatott paraméterek alapján, majd végül 3-4 kulcsszó kerül kiválasztásra. A kiválasztott kiemelt kulcsszavak általában a honlap menüjébe is bekerülnek és ezek, illetve bővített alakjaik lesznek azok a kifejezések, amikre készülnek majd a cikkek a honlapon. Ezt a munkafázist a tartalmi stratégia fejezetben tárgyaljuk.

Abban az esetben például, ha a „munkagép” a kulcsszavunk, akkor amellett, hogy erre a szóra készül egy kiemelt tartalom, ennek bővített alakjai „munkagép bérlés”, „munkagép kölcsönzés” stb. is nagy valószínűséggel bekerülnek a listára. Adott esetben érdemes kifejezetten hosszú kulcsszavakra is tartalmat készíteni, más kérdés, hogy például a „munkagép bontókanál átszerelés” kifejezés kihívás elé állítja majd a szövegírót. Ezek az összetett kulcsszavak általában jóval kisebb keresettséggel rendelkeznek, viszont az összetett alak miatt sokkal pontosabban kifejezhetik a honlapunkon elérhető tevékenységet, így itt jóval kisebb lesz a meddőszórás a találati oldalon.

Zárszó

Ügyfeleinket mindig arra biztatjuk, rendeljenek kulcsszó stratégiát. Nem azért, mert ez könnyű feladat, hanem mert a legnehezebb, viszont ez a munka amellett, hogy a hatékony SEO stratégia alapja, tulajdonképpen egy nagyon érdekes piackutatás is egyben, feltárul az internet felhasználók gondolkodása, keresési szokásai az adott tematika kapcsán.

Olvass további tartalmakat a SEO rejtelmeiről

Érdekelnek a részletek?

SEO, tartalom és UX terén nyújtunk tanácsadási, szövegírói szolgáltatásokat. 

Amennyiben ezzel kapcsolatban van kérdése, vagy szeretne ajánlatot kérni, írjon nekünk!

Köszönjük az üzenetét!