Keresés

Google első hely hatékonyan

Frissítve: 2021. szept. 14.

2021-ben annak, aki nem kapcsolati tőkén keresztül szerzi az ügyfeleit, szüksége van arra, hogy adott kulcsszavakra első oldalra, első helyre kerüljön Google-ben. Nagyon fontos kérdés, hogy hogyan lehet ezt elérni minél hatékonyabban?


Google első hely
google első hely

Google első hely: PPC vagy SEO?


Tegyük helyre először a fogalmakat: a PPC, azaz pay per click a google hirdetés formája, az organikus találatok előtt megjelenő szöveges tartalmak, amelyeknek megjelenéséért nem kell fizetni, hanem ahogy a név is elárulja, ha rákattint a felhasználó, akkor számláz a Google. Hirdetések az oldal tetején, oldal alján is megjelennek, és a Google hirdetési rendszerén keresztül tudunk feladni hirdetéseket, általunk választott vagy a Google által javasolt kulcsszavakra. A google első hely nem garantált, hacsak nem vállaljuk a magasabb költségeket. Speciális tudás és beállítások szükségesek, mert célcsoportot, földrajzi területet vagy helyet, érdeklődési köröket és természetesen büdzsét mind be lehet állítani. Ehhez médiaügynökség, médiavásárlók segítségét érdemes igénybe venni.

Ezzel szemben a SEO, azaz keresőoptaimlizálás azt a célt szolgálja, hogy az oldalunk az adott kulcsszóra organikusan, azaz ingyen megjelenjen az első oldalon.Jó de melyik az olcsóbb?


Nehéz megmondani. Hosszútávú gondolkodás mellett a keresőoptimalizálás hatékonyabb lehet, de ez függ a kulcsszavaink nehézségétől, keresési mennyiségétől. Az biztos, hogy a PPC csak addig hozza az eredményeket, amíg fizetünk érte, mert ahogy leállítjuk a hirdetéseket, nem lesz több megjelenésünk. Ezzel szemben a SEO-val, ha követjük a keresőoptimalizálás specialista által meghatározott stratégiát, a google első hely nem átmeneti, hanem hosszútávú pozíciót jelenthet. De ez sem jelenti azt, hogy elég egyszer megcsinálni, a kulcsszóra való versenytől függően folyamatos tartalomgyártást és optimalizálást igényel. Ezért olyan nehéz meghatározni, hogy mi éri meg jobban, de általános tapasztalat szerint rövid távon Google ads, hosszútávon meg a keresőoptimalizálás hozza az eredményeket, együtt pedig a tökéletes párost alkotják.


Hogyan kezdjek neki?


Először meg kell tudni, mik a kulcsszavaink. Hiszen nem mindegy, milyen szavakra kerül az oldalunk a Google első hely egyikére, ha fodrászok vagyunk, akkor autómosásra sok értelme nincs optimalizálni. Ehhez egy szoftveres kulcsszókutatásra van szükség, majd az alapján a SEO audit részeként meg kell határozni a tartalmi stratégiát.


Ha ez megvan, akkor ha már van weboldalunk, gyakorlatilag a keresőoptimalizálást el lehet kezdeni, ehhez szövegíróra, content manager-re lesz szükség és irány a Google első hely! Persze érdemes egy technikai SEO auditot is lefuttatni és az eredményeket megosztani a fejlesztőkkel, mert mindig van optimalizálnivaló az oldalon. Ezzel párhuzamosan egy PPC szakértőt bevonva alakítsuk ki a hirdetési stratégiát, és kezdjünk el hirdetni a fő kulcsszavainkra.google első helyre kerülés
google első helyre kerüés


És ha még nincs weboldalam?


Természetesen, ha egy weboldalra szeretnénk felhasználókat terelni, akkor szükség van egy site-ra. Vannak website motorok, amelyeket testre kell csak szabni, és így akár fejlesztő nélkül is létre tudjuk hozni, amennyiben rendelkezünk szerkesztési, design érzékkel. Ilyen például a wix, vagy webshop esetében a shopify, illetve épp a magyar shoprenter. Az ilyen web appok esetében ahogy írtuk, nem kell már fejlesztő sem ahhoz, hogy létrehozzunk egy weboldalt vagy webáruházat magunknak, ezzel időt és pénzt takaríthatunk meg, persze ha nem értünk hozzá, akkor ez a minőség rovására mehet. De ha fejlesztővel dolgozunk, ezek a webappok akkor is sok időt spórolhatnak meg a google első helyre kerülés rögös útján. Ha komplexebb struktúrát akarunk létrehozni, egyedi elemekkel, akkor pedig mindenképp forduljunk webfejlesztőhöz. Igény esetén a Seolins ebben is tud segítséget nyújtani, évtizedes webfejlesztés menedzsment tapasztalattal és kiterjedt kapcsolatrendszerrel a teljes fejlesztési folyamatot le tudjuk vezényelni.


Konklúzió


A Google első hely eléréséhez javasolt a PPC és a SEO kombinált használata, eredményeket pedig rövid távon a fizetett google hirdetés, hosszútávon a keresőoptimalizálás fog hozni. De a PPC támogatja a keresőoptimalizálást is, ugyanis a Google értékeli, ha költünk is és nemcsak organikusan próbálunk pozíciót szerezni, ezért figyelembe veszi, ha hirdettünk is az adott oldalra, kulcsszavakra.