Google első hely hatékonyan

2021-ben annak, aki nem kapcsolati tőkén keresztül szerzi az ügyfeleit, szüksége van arra, hogy adott kulcsszavakra első oldalra, első helyre kerüljön Google-ben. Nagyon fontos kérdés, hogy hogyan lehet ezt elérni minél hatékonyabban?


Google első hely
google első hely

Google első hely: PPC vagy SEO?


Tegyük helyre először a fogalmakat: a PPC, azaz pay per click a google hirdetés formája, az organikus találatok előtt megjelenő szöveges tartalmak, amelyeknek megjelenéséért nem kell fizetni, hanem ahogy a név is elárulja, ha rákattint a felhasználó, akkor számláz a Google. Hirdetések az oldal tetején, oldal alján is megjelennek, és a Google hirdetési rendszerén keresztül tudunk feladni hirdetéseket, általunk választott vagy a Google által javasolt kulcsszavakra. A google első hely nem garantált, hacsak nem vállaljuk a magasabb költségeket. Speciális tudás és beállítások szükségesek, mert célcsoportot, földrajzi területet vagy helyet, érdeklődési köröket és természetesen büdzsét mind be lehet állítani.

Ezzel szemben a SEO, azaz keresőoptaimlizálás azt a célt szolgálja, hogy az oldalunk az adott kulcsszóra organikusan, azaz ingyen megjelenjen az első oldalon.Jó de melyik az olcsóbb?


Nehéz megmondani. Hosszútávú gondolkodás mellett a SEO hatékonyabb lehet, de ez függ a kulcsszavaink nehézségétől, keresési mennyiségétől. Az biztos, hogy a PPC csak addig hozza az eredményeket, amíg fizetünk érte, mert ahogy leállítjuk a hirdetéseket, nem lesz több megjelenésünk. Ezzel szemben, ha követjük a keresőoptimalizálás specialista által meghatározott stratégiát, a google első hely nem átmeneti, hanem hosszútávú pozíciót jelenthet. De ez sem jelenti azt, hogy elég egyszer megcsinálni, a kulcsszóra való versenytől függően folyamatos tartalomgyártást és optimalizálást igényel. Ezért olyan nehéz meghatározni, hogy mi éri meg jobban, de általános tapasztalat szerint rövid távon Google ads, hosszútávon meg a keresőoptimalizálás hozza az eredményeket.


Hogyan kezdjek neki?


Először meg kell tudni, mik a kulcsszavaink. Hiszen nem mindegy, milyen szavakra kerül az oldalunk a Google első hely egyikére, ha fodrászok vagyunk, akkor autómosásra sok értelme nincs optimalizálni. Ehhez egy szoftveres kulcsszóelemzésre van szükség, majd az alapján a SEO audit részeként meg kell határozni a tartalmi stratégiát.


Ha ez megvan, akkor ha már van weboldalunk, gyakorlatilag a keresőoptimalizálást el lehet kezdeni, ehhez szövegíróra, content manager-re lesz szükség és irány a Google első hely! Ezzel párhuzamosan egy PPC szakértőt bevonva alakítsuk ki a hirdetési stratégiát, és kezdjünk el hirdetni a fő kulcsszavainkra.google első helyre kerülés
google első helyre kerüés


És ha még nincs weboldalam?


Természetesen, ha egy weboldalra szeretnénk felhasználókat terelni, akkor szükség van egy site-ra. Vannak website motorok, amelyeket testre kell csak szabni, mint pl a wix, vagy webshop esetében a shopify, vagy épp a magyar shoprenter, ilyen web appok esetében nem kell már fejlesztő sem ahhoz, hogy létrehozzunk egy weboldalt vagy webáruházat magunknak. Ezek a webappok sok időt spórolnak meg a google első helyre kerülés rögös útján. Ha komplexebb struktúrát akarunk létrehozni, egyedi elemekkel, akkor pedig forduljunk webfejlesztőhöz. Igény esetén a Seolins ebben is tud segítséget nyújtani, évtizedes webfejlesztés menedzsment tapasztalattal és kiterjedt kapcsolatrendszerrel a teljes fejlesztési folyamatot le tudjuk vezényelni.


Konklúzió


A Google első hely eléréséhez javasolt a PPC és a SEO kombinált használata, eredményeket pedig rövid távon a fizetett google hirdetés, hosszútávon a keresőoptimalizálás fog hozni.