Keresés

Google találati lista helyezés: 2020 főműsoridős reklámja

Frissítve: 2021. szept. 14.

Az elmúlt évtized gyökeresen alakította át információszerzési és döntési szokásainkat, folyamatainkat. Internet, Google kereső, Facebook, idén pedig a Covid egy nagyot lökött az eddig is erős netre terelődésen. A google első hely megszerzése ma egy olyan versenyelőnyhöz juttat minket a konkurenciával szemben, aminek az értéke ezért felbecsülhetetlen.


Miért fontos ez egyáltalán?


2020-ban ha nem vagy az interneten, akkor nem létezel. Ha pedig nem vagy a google kereső első oldalán, akkor szintén nem. Ismeritek a viccet:


Hol a legjobb eldugni egy holttestet? Google találatok, második oldal.

A vicc azt hívatott bemutatni, hogy a második oldalra már senki sem kattint, ezért, ha adott kulcsszó kapcsán azt akarod, hogy megtaláljanak, az első oldal, és a google első hely lehet csak a cél. Ha tehát nem vagy az első tízben, akkor lehet akármilyen jó a terméked, szolgáltatásod, blogod, senki nem fog megtalálni és senki nem fog nálad vásárolni. Ha sikerül az első hely vagy első helyek egyikére bekerülnöd, akkor viszont a keresések nagy része nálad fog átkattintásként lecsapódni. Ebben van segítségedre a SEO.


Google találati lista helyezés - miért nem elég ha csak fizetek érte?


A Google ads, azaz Google hirdetések révén van lehetőségünk arra, hogy odakerüljünk a nekünk fontos kulcsszavak keresésekor az első helyre, ez azonban csak addig működik, amíg fizetünk érte. Rövid távon hoz eredményeket, gyakorlatilag azonnaliakat, viszont nincs hosszútávú hatása, csak addig jelenünk meg, amíg fizetünk. A keresőoptimalizálás szakértő ezért javasolja, hogy gondolkozzunk hosszútávon, és több energiabefektetéssel igyekezzünk organikusan a google kereső első oldalára bekerülni a kívánt kulcsszó esetében. A google találati lista helyezés organikus elérése eleinte ugyan több befektetéssel jár - SEO audit, kulcsszókutatás, UX audit, tartalmi stratégia, tartalomgyártás -, de ha az alapok megvannak, akkor rutinszerűen gyárthatjuk hosszú távon minimális befektetéssel a tartalmakat, amelyek egy idő után elkezdik hozni az eredményeket.

Ez nem jelenti azt, hogy aki SEO-zik, annak nem kell hirdetnie. Egyrészt rövidtávon ezzel tud eredményeket felmutatni, másrészt a Google értékeli azt a céget rangsorolásnál, aki költ is nála, ezért a SEO támogatásaként érdemes egy rendszeres büdzsét elkülöníteni hirdetésekre is.Mennyi idő bekerülni az első oldalra?


A keresőoptimalizálás eredményessége mindenképp hónapokban mérhető, de egy konkrét időtartamot nem lehet mondani. Függ attól, hogy a megcélzott kulcsszavak milyen nehézségűek, függ a versenytársak tevékenységétől, és függ attól, hogy mennyire vagyunk követekeztesek a tartalmi stratégia megvalósítása és betartása terén. A SEO esettanulmány projektünkben, a HelloBlackFriday.hu oldal esetében 3 hónap alatt értük el, hogy Black Friday kulcsszóra a google találati lista helyezés meglegyen, és első helyre ennyi idő alatt ugyan nem tudtunk bekerülni, de a második hely is kiemelkedő eredmény volt, tekintettel arra, hogy 2017. év legkeresettebb kulcsszava itthon a Black Friday volt a Google kereső saját statisztikája alapján. 2018 tavaszra, azaz 6 hónap alatt pedig a google első hely is meglett.