Keresés

Keresőptimalizálás kezdőknek

Frissítve: 2021. szept. 14.

A keresőoptimalizálás, angolul search engine optimization (SEO) abban segít, hogy a számunkra fontos és releváns kulcsszavak keresésekor a Google-ben az első oldalon jelenjünk meg, és így potenciális vásárlóink könnyen megtaláljanak minket.
keresőoptimalizálás
keresőoptimalizálás

A keresőoptimalizálás alapja: SEO audit


A keresőoptimalizálás első lépése a SEO audit, ami egy iránymutatást és helyzetjelentést ad arról, hogy hogyan állunk most, és milyen irányban érdemes haladni.


Az audit során három fő területet vizsgálunk meg:


Az oldal aktuális teljesítménye


A legpotenciálisabb kulcsszavak kiválasztása és csoportokba rendezésének folyamata:

- Technikai SEO audit, amelynek során a strukturális, fejlesztési és teljesítménybeli problémákat tárjuk fel a keresőoptimalizálást támogató szoftverekkel.

- Position tracking és backlinkek elemezése, melyek során megnézzük jelenleg milyen kulcsszavakra, milyen pozícióban található az oldal, illetve hány darab az oldalra mutató értékes és káros link van.


Kulcsszókutatás


A kulcsszókutatás során meghatározzuk a legpotenciálisabb kulcsszavakat szoftver és emberi erőforrás segítségével, és a kialakított kulcsszócsoportok és a verseny alapján kialakítunk egy tartalmi stratégiát ami azt célozza, hogy a legfontosabb kulcsszavakat keresőoptimalizálás segítségével belistázzuk a Google találatok első oldalára.


Versenytárs elemzés


Fő versenytársakat mindenképp érdemes megvizsgálni site teljesítmény, aktuális pozíciók és beérkező linkek tekintetében, nem csak azért, mert best practice-eket és inspirációt gyűjthetünk, de felállíthatunk reális KPI-okat, megérthetjük, hogy a versenytársaink milyen irányba mennek és mely kulcsszavakra lőnek, és ezek az adatok befolyásolhatják a saját kulcsszócsoportjainkat is. A versenytárs elemzés szoftveres analízis és a konkurens weboldalak áttekintéséből tevődik össze.


seo audit
seo audit

Tartalmi stratégia


Szinte minden esetben minimum többtíz, de akár többszáz kulcsszó is potenciális lehet egy adott márka, termék vagy szolgáltatás számára. Mivel a belistázódást, azaz a Google első helyre kerülést keresőoptimalizás révén úgy lehet elérni, hogy ezekre a kulcsszavakra rendszeresen tartalmat gyártunk, könnyen belátható, hogy valamiféle prioritási listát kell felállítani, mert napi 1 tartalom gyártása esetén is több hónap lehet, mire minden kulcsszóra készül tartalom, és azzal még csak az alapoknál tartunk. A tartalmi stratégia a mit, milyen gyakran és a hogyan kérdésekre ad választ.


Ezért alakítunk ki a keresőoptimalizálás során minden esetben kulcsszó csoportokat, amelyek egy-egy kategóriába tartozó kulcsszavakat gyűjtik össze, és ezen belül is kiemeljük a legpotenciálisabb kulcsszót, ami relevancia, keresettség és kulcsszó nehézség alapján a legjobb eredménnyel kecsegtet. Ez lesz a cornerstone kulcsszavunk, amely az adott kulcsszócsoportba tartozó többi kulcsszó felett áll. Egy kulcsszó mind felett…


Strukturálisan a többi kulcsszóról írt tartalom a cornerstone alá kerül be, és tartalomtechnikailag erre a főtartalomra hivatkozik. A kulcsszócsoportokból kiemeljük a további legjobb kulcsszavakat és az első évben azokkal dolgozunk. 20-30 kulcsszó a maximum, ami még átlagos erőforrás mellett kezelhető. A keresőoptimalizálás nem sprint, hanem maraton, ezért hosszútávon érdemes gondolkodni.


Struktúra


Ahogy írtuk, a struktúra ideálisan úgy épül fel, hogy a cornerstone kulcsszavaknak saját menüpontjuk van, és nem egy blog menü alá rendezzük. Tehát 3 cornerstone kulcsszó esetén 3 menüpontunk lesz, ami alatt tartalmakat publikálunk, ahogy történt ez egyik ügyfelünk, a cyber security training-eket oktató Cydrill esetében is. Náluk a 3 cornerstone kulcsszavunk a cyber security, az owasp és a devops lett, így a 3 kapcsolódó menüpont így került kialakításra:

https://cydrill.com/cyber-security/

https://cydrill.com/owasp/

https://cydrill.com/devops/


Tehát nem egy menüben, egy helyre ömlesztjük a cikkeket, hanem a 3 cornerstone alá.


Frequency, azaz gyakoriság


A frequency, azaz a tartalomgyártás gyakorisága a kulcsszó nehézségétől és a relevanciájától függ. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a kulcsszó mennyire pontosan tudja leírni az adott cég tevékenységét. Egy 90-es nehézségű kulcsszó magas relevanciával például jelentősen több cikket igényel, mint egy 60-as, amely amúgy másodlagos az ügyfélnek.


A kulcsszókutatás során a már említett 20-30 kulcsszóból is kiválasztjuk a fontosabbakat, és a kevésbé meghatározókat, és ez alapján adunk javaslatot havonta előállítandó tartalmak mennyiségére. Persze ha van valaki nagyon komolyan veszi a keresőoptimalizálást, és van egy csapata erre dedikált szövegírókkal, akkor ez a mennyiség növelhető akármeddig. Minél több tartalmat gyártunk és minél több értékes külső linket szerzünk, annál gyorsabban jönnek majd az eredmények.


Tartalomgyártás és monitorozás


Ha mindent előkészítettünk, indulhat a tartalomgyártás és az eredmények nyomon követése.

Persze a tartalomgyártásnak is van egy technikája, a tartalomtechnikai követelményekről SEO tanácsadás keretén belül adunk információt az ügyfeleknek, de a lényeg, hogy egy folyamatosan változó és frissülő szempontrendszernek is meg kell felelnie a tartalmaknak ahhoz, hogy eredményeket érjünk el.


keresőoptimalizálás - position tracking
keresőoptimalizálás - position tracking

A monitorozást a position tracking jelenti, melynek keretei közt szoftveresen ellenőrizzük a belistázódás fejlődését, az előrelépéseket, a kulcsszavak kereséseire vonatkozó változásokat, és ezeknek megfelelően finomhangoljuk a stratégiát.


Hogy ez az egész keresőoptimalizálás gyakorlatban hogyan történik, a HelloBlackFriday oldalról szóló SEO esettanulmány cikkünket és a SEO és Seolins tartalmat is érdemes elolvasni.