Keresés

Keresőoptimalizálás specialista – az audit után

Frissítve: 2021. szept. 14.

A SEO elemzés az első, nagyon fontos lépés a keresőoptimalizálás és a google első helyre kerülés útján. Az audit azt az irányt mutatja meg, amivel hosszútávon belistázhatjuk a fő kulcsszavainkat a Google első oldalára. Az elemzés végeredményeként tartalmi stratégia mutatja be a hogyant, és ha ezt véglegesítettük, akkor indulhat a munka!


 

Az auditon túl


A SEO audit, kulcsszókutatás, versenytárs elemzés, ux audit és tartalmi stratégia meghatározás egy olyan kiindulási pontot ad, amelynek ajánlásait betartva irányba állhatunk a végső cél: a google első helye felé. A keresőoptimalizálás specialista nem csak előbbiekben, az út kijelölésében, hanem az úton való haladásban is segít. Értelemszerűen az egyik legfontosabb feladat, amiben a segítségünkre lehet egy szakértő, az a statisztikák elemzése, riportolás, hiszen ez mutatja meg, hogy milyen eredményességgel végezzük a munkát, mennyi előrelépést értünk el. A statisztikákat heti összehasonlításban mutatjuk, és a legfontosabb mutatója az, hogy adott kulcsszóra milyen változás történt. Ezt pozíció követésnek, azaz position tracking-nek hívják.


Az alábbi screenshot-on azt láthatjuk például, hogy a cvss kulcsszóra december 28-hoz képest január 3-ra 39 helyet lépett előre az adott oldal, amivel már a 3. oldalra jött fel és komoly lépést tett a google első helyre kerülés terén:
A keresőoptimalizálás specialista és a tartalom


A tartalom esetében egyáltalán nem mindegy, hogyan és mit írunk. Nagy hibát követünk el, ha a meghatározott kulcsszavak alapján, tartalmi stratégia kialakítása helyett csak úgy elkezdünk tartalmakat gyártani. A google ugyanis egy meghatározott algoritmus alapján elemzi a tartalmakat és az alapján állapítja meg, milyen témában és mennyire releváns. Persze ezt az algoritmust részleteiben nem osztják meg, de azért már kialakult egy jó szempontrendszer, amit egy keresőoptimalizálás specialista jól ismer, hogy egy tartalomnak milyen struktúrát kell követnie, milyen linkek, média, és egyéb kulcsszavak szükségesek bele, milyen mennyiségben. Még az is fontos, hogy milyen hosszúak a mondatok és a szavak, mert ezek befolyásolják az olvashatóságot. Manapság a helyzet az, amit egy keresőoptimalizálás specialistának ki kell emelnie az az a tény, hogy a tartalmakat nem csak a felhasználóknak, hanem a google robotoknak is írjuk. Viszont nagyon fontos, hogy a jó keresőoptimalizálás specialista azt is hangsúlyozza, hogy a felhasználó is fontos, mivel az oldalon töltött idő elsődleges rangsorolási szempont, ezért kiemelt szerepe van annak, hogy mennyire érdekes egy cikk, mennyire tartja az oldalon a látogatót.


Wordpress és Yoast


Ha wordpress site-tal dolgozunk, akkor különböző plugin-ek segítenek a keresőoptimalizálás specialistának, hogy ezt a szempontrendszert és az annak való megfelelést könnyen átlássa. A Yoast az egyik legrégebbi ilyen plugin, ami zöld-piros-narancs pöttyökkel jelöli, hogy mi az ami megfelelő, és min kell még javítani, de ma már a RankMath komoly konkurenciája SEO optimalizálás terén. Általánosságban azt javasoljuk, hogy a tartalmat mindig ellenőrizzük szoftverrel, egészen addig, amíg ki nem alakul egy olyan rutin, amivel már magabiztosan ír a szövegíró keresőoptimalizálás kompatibilis tartalmakat.
Szoftverek mindenek felett


Ahogy az előző bekezdésekből kiderült, a keresőoptimalizálás specialista a SEO audit után is szoftverekkel dolgozik, azaz a teljes munkája mérhető, ellenőrizhető. 2021-ben ez már elvárás, és a keresőoptimalizálás az egyik legjobban track-elhető munka. De természetesen ebben a szakmában is vannak jó és rossz megoldások, az ügyfeleket meg lehet vezetni egy rossz megoldással és be lehet állítani úgy, mintha nagy sikert érnénk el. Ehhez persze az kell, hogy releváns adatokat titkoljanak el, akár szándékosan, akár a szakértelem hiánya miatt. Erről egy következő tartalmunkban olvashatnak majd részleteket.