Keresés

Mit csinál egy keresőoptimalizálás szakértő?

Frissítve: 2021. szept. 14.

A SEO optimalizálás komplex folyamat: web-technikai ismeretek, stratégiai gondolkodás, szövegírási tapasztalat kombinációja szüli meg a keresőoptimalizálás szakértőt.


Mi van a motorház alatt?


Korábban a SEO hangolás, azaz a megfelelő keresőoptimalizálási beállítások szinte teljes mértékben fejlesztői oldalon kerültek kezelésre. Annyi volt csak a feladat, hogy a site összes erre alkalmas felületére a programozó „beégette” az adott kulcsszót. A Google algoritmus változása azonban mára sokkal összetettebbé tettes a SEO-zás folyamatát. Ennek ellenére szükséges, hogy a keresőoptimalizálás szakértő konyítson a weboldalak működésének logikájához, illetve az ezek mögött futó szerkesztőrendszerek működéséhez. A SEO analízis első lépése ugyanis egy technikai SEO audit, amelynek során tételes listás kapunk, mit kell javítani az oldalon a SEO eredmények javításának érdekében. A keresőoptimalizálás szakértő a technikai hibák értelmezése mellett az úgynevezett UX, UI audit elkészítésében is segíthet. Ez azt jelenti, hogy elemzést készít arról is, hogy az adott honlap működését tekintve megfelel-e a felhasználói igényeknek, logikus, átlátható-e az oldal működése, illetve a web-design, a grafikai hangulat megfelel-e a célcsoport igényeinek.


A keresőoptimalizálás szakértő sem érthet mindenhez


A SEO analízis meghatározó fejezete a kulcsszókutatás és a tartalmi stratégia elkészítése. Ennek során a lehetséges kulcsszavak közül kiválasztjuk azokat, amelyek a nehézségi fokuk és a keresettség alapján a legoptimálisabb lehetőséget nyújtják. Vannak olyan esetek, amikor a keresőoptimalizálás szakértő egyedül is boldogul. Olyan honlap tematikák esetében, amelyek nem igényelnek szaktudást, a kulcsszó stratégia viszonylag könnyen összeállítható. Ugyanakkor vannak olyan speciális területek, ahol megáll a a keresőoptimalizálás specialista tudománya is. Például egy fodrászat vagy egy édességbolt esetében viszonylag jól összeállítjuk a kulcsszavak hierarchiáját magunktól is, de például egy mezőgazdasági gépalkatrészgyártó vagy kiberbiztonsági oktatócég SEO auditja során biztosan kérünk segítséget. Azaz ilyen esetekben a kulcsszavak kiválasztása során folyamatosan egyeztetünk ügyfeleinkkel.Végül minden tartalommá lesz


A keresőoptimalizálás szakértő szerencsés, ha rendelkezik szerkesztői és/vagy szövegírói tapasztalatokkal. Az elkészült kulcsszó stratégia alapján egyrészt ki kell dolgozni a honlap menürendszerét, meg kell határozni, illetve meg kell írni a legfontosabb (cornerstone) alaptartalmakat. Ezek mellett ki kell alakítani egy viszonylag részletes tervet arról (content list), hogy milyen tartalmak fognak kikerülni az oldalra. A tartalmak listájának kialakításakor sok kreativitásra lehet szükség, hiszen igény esetén ennek a listának akár több tucat témaötletet is tartalmaznia kell, amiből végül összeáll a tartalmi stratégia.