Keresés

Kulcsszókutatás és SEO

Frissítve: 2021. szept. 14.

A SEO audit része a szoftveres kulcsszókutatás, amely során az adott weboldalhoz kapcsolódó potenciális kulcsszavakat, kulcsszó csoportokat határozzuk meg.


kulcsszó elemzés seo
kulcsszó elemzés seo

Kulcsszókutatás alapok: mennyiség, nehézség és relevancia


Az analitika első lépése ügyfél általi input: ő ismeri a saját üzletét, szolgáltatásait, termékeit a legjobban, ezért szerencsés, ha a kiinduláshoz ő határozza meg a preferált kulcsszavakat, vagy akár kulcsszó csoportokat. Ezt a listát feldolgozva, illetve kiegészítve szoftveres analitikánk révén a következő két mutatót társítjuk:


  • keresési mennyiség: egy adott hónapban a kiválasztott területen mennyien keresnek az adott kulcsszóra

  • kulcsszó nehézség: milyen nagy a verseny az adott kulcsszóra, azaz mennyire nehéz bekerülni az első oldalra. Ez a mutató 0-100 közötti érték, a 0 azt jelenti, hogy egyáltalán nincs verseny, senki nem SEO-zik az adott kulcsszóra, a 100 pedig azt jelenti, hogy a verseny egyszerűen gyilkos. Jellemzően 50-90 között mozog a kulcsszavak többsége, azaz már ez alapján könnyű belátni, erőfeszítések nélkül nincs eredmény.

A kulcsszókutatás folyamatában ez a két mutató, valamint a relevancia (azaz, hogy az adott szó mennyire kapcsolódik az adott szolgáltatáshoz, termékhez) határozza meg, hogy a kiválasztott kulcsszó érdekes lehet-e a számunkra, vagy jobb inkább másikat keresni. Értelemszerűen, ha egy kulcsszó nagyon kifejező, de kevesen keresnek rá, akkor nincs értelme hozzáadni a kulcsszó csoporthoz, és ugyanígy, ha sokan keresnek rá, de nagyon magas a nehézségi foka, szintén megfontolandó a kihagyása.


Kulcsszókutatás és a mutatók kapcsolata


A keresési mennyiségre kifejező példa, ha egy fodrászattal kapcsolatos online keresést nézünk meg közelebbről. Ebben az esetben értelemszerűen a "fodrász" és a "hajvágás" kulcsszavak egyaránt nagyon relevánsnak tűnnek, nehéz eldönteni, melyikre érdemes alapozni. Ebben az esetben van nagy segítségünkre a szoftver:

kulcsszókutatás és seo
kulcsszókutatás és seo

 

A volume oszlopban láthatjuk, hogy míg „fodrász” szóra 22.200 keresés történik havonta átlagosan, addig hajvágásra mindössze 1900. Emellett látható, hogy amíg az előbbi KD-ja, azaz kulcsszó nehézségi foka 80 alatti, az utóbbié majdnem 85, azaz még nehezebb is a dolgunk, amikor Google találati lista helyezés a cél. A két kulcsszó közül egyértelműen a fodrász az, amit a kulcsszókutatás alapján ajánlanánk ebben az esetben, hiszen aki fodrászra keres, az nagy valószínűséggel ugyanazzal a céllal teszi, mint aki hajvágásra: szeretne elmenni egy fodrászhoz.


Kulcsszó varázsló


Az ügyfél által megadott kulcsszavakat a kulcsszókutatás során aztán lefuttatjuk egy másik elemzésen, amely megmutatja, milyen kapcsolódó releváns kulcsszó, kulcsszavak kapcsolódnak még az adott témakörhöz. A relevancia, mint a keresési mennyiség és kulcsszó nehézség melletti harmadik tényező itt is nagyon fontos, és ezért sok esetben az elemzés ezen részét az ügyféllel közösen végezzük el. Egy fodrásznál ugyanis könnyebbnek tűnik megmondani, hogy a melírozás vagy a hajfestés releváns lehet-e számára, de például egy kiberbiztonság oktatással foglalkozó cég esetében már nem biztos, hogy a keresőoptimalizálás specialista rendelkezik a megfelelő ágazati ismeretekkel.


Hány kulcsszóval dolgozzunk?


Összefoglalva, a kulcsszókutatás választ ad arra, hogy a relevancia, a keresési mennyiség és a kulcsszó nehézség szentháromságnak mi a közös halmaza; ezen három szempont figyelembevételével kell kiválasztani azt a maximum 3-5 kulcsszót, amelyek majd fő kulcsszavaink lesznek. A hosszútávú építkezés természetesen sok esetben ennél több kulcsszó beépítését jelenti, de ezeket mindenképpen csoportokba kell rendezni, és a 3-5 fő kulcsszó alá rendezni a többit, mintegy kategorizálva őket. Ez a struktúra kialakítása azért fontos, mert a legfontosabb kulcsszavakat így egyértelműen a Google kereső felé is ki tudjuk emelni, valamint a csoportba tartozó kulcsszavak a fő kulcsszót is jobban tudják építeni majd. A keresőoptimalizálás további lépéseiről mindent megtudsz a cikkeinkből!