Keresés

Mi volt a SEO előtt?

Frissítve: 2021. szept. 14.


Írásunkban röviden összefoglaljuk, milyen út vezetett a világháló, a kereső motorok és végül a SEO kialakulásához.


A Google felemelkedését és jelentőségét alapvetően az internet fejlődési iránya, változása határozta meg. Közhely, de igaz, a 20. század végén induló internet alapvetően megváltoztatta a média világát.


Amikor az internet egy kis kert volt


A web indulásakor értelemszerűen még a nagy média- és telekommunikációs cégek voltak az egyeduralkodók a piacon. A betárcsázós internet korszakában alakult ki az úgynevezett „walled garden” (bekerített kert) működés. Ez azt jelentette, hogy a nagy internetszolgáltatók (a bejelentkezés utáni felületen) az előfizetők számára tartalmat biztosítottak. Ezek voltak a klasszikus portálok (Magyarországon az origo), ahol szinte minden témakörben, a hírektől a gasztronómiáig olvashattunk tartalmakat. Jellegüket tekintve ezek az internetes felületek ugyanolyanok voltak, mint egy nyomtatott médiatermék vagy például a televíziókészülékben megtalálható teletext: statikusak, rendszeresen frissülő, de zárt szerkezetben működtek, a falakon kívül nem volt semmi. SEO sem.


A falak leomlottak…


Azt, hogy az internet végül világháló lett, és szükségünk van a SEO-ra azt egy Tim Berners-Lee nevű informatikusnak köszönhetjük, aki az összekapcsolt számítógépekben egy tudományos infrastruktúrát látott, amin keresztül a kutatók, tudósok folyamatosan kapcsolatban lehetnek. Berners-Lee 1991-ben indította el az első weboldalát, amely saját elérhetőséggel rendelkezett. Két évre rá Marc Andreessen, az Illinois-i Egyetem 22 éves informatikus hallgatója többed magával megalkotta a Mosaic nevű webböngészőt, aminek segítségével bármelyik weboldal elérhetővé vált a felhasználók számára. Andreessen hamarosan a Szilícium-völgybe költözött, ahol elkészült a Netscape, amely sokáig az egyik legnépszerűbb böngésző volt a világon. Ezt követte hamarosan a Microsoft Internet Explorer böngészője, és megindult a mai napig tartó böngészőháború.


Kell egy iránytű


A végtelenné váló világháló, illetve a növekvő internetes sávszélesség magával hozta a „walled garden” típusú, statikus tartalomfogyasztás visszaesését. Az emberek kalandozni, szörfölni akartak. Az ezredforduló igazi korszakhatár volt, ekkor robbant be a köztudatba a web 2.0 kifejezés, és a közösségi internet, a blog, a wikipedia, a videómegosztók, a webes alkalmazások stb. kerültek az érdeklődés középpontjába. Az internetes felhasználók innentől kezdve már közvetlenül kapcsolódtak egymáshoz, mégpedig nem egy „zárt kertben”, hanem a hatalmas méretűre duzzadó világhálón szörfözve. A folyamat végeredményét ismerjük: ma bárki beléphet az internet világába, és az általa birtokolt domain címen közzé teheti saját tartalmát. Tulajdonképpen emiatt van szükség a SEO-ra.


Amíg egy „zárt rendszerben” könnyű volt tájékozódni, a végtelen világhálón sokkal nehezebb a célba érés. Hogyan találom meg ebben a hatalmas térben azt az információt, amit keresek? A választ a keresőoldalak adták meg (pl. a Yahoo.com), illetve a mögöttük álló kereső algoritmusok, ezek közül pedig a legkiemelkedőbb teljesítményt a Google szolgáltatta.Sergey Brin és Larry Page 2004
Sergey Brin és Larry Page, a Google alapítói 2004-ben


Tisztító algoritmus


A Google eredettörténete még a Web 1.0 időszakában, 1998-ban kezdődött, amikor két Stanford-i végzős hallgató, Sergey Brin és Larry Page megalapította fura nevű keresőmotor-fejlesztő cégét egy kétszobás lakásban, amit egy másik hallgatóval osztottak meg. A céljuk egy olyan tiszta algoritmus elkészítése volt, amely független tud lenni a médiavállalatoktól, és egyszerűen a tartalmak feldolgozása révén, emberi beavatkozás, ítélkezés (és manipulálás) nélkül képes megtalálni tartalmakat a világhálón. Kezdetben ellentmondásosnak tűnt egy olyan alkalmazás, amely nem arra csábítja a felhasználókat, hogy felkeressék és böngésszék az oldalt, hanem „átmenjenek” rajta. Ennek ellenére a Google üzleti modellje, a „fizetett keresés” napjaink első számú hirdetési felülete lett az egyéni, kis- és középvállalkozásoknak és a piacvezetőknek egyaránt. A találati oldalakon (SERP) betöltött pozíció javítása érdekében pedig külön "tudományág" született, a keresőoptimalizálás, a SEO.


A Google történetének jelentős állomása volt 2004. augusztus 1., amikor a cég 19 millió darab részvényt értékesített, 1,67 milliárd dollár tőkét gyűjtött össze, és piaci értékét 20 milliárd dollár fölé állította. 2005 januárjára a Google részvényeinek ára több mint kétszeresére nőtt. Az ezt követő időszakban a Google hatalmas energiákat fektetett a kereső algoritmus fejlesztésébe, aminek révén kialakult az a technológiai és tartalmi szabályrendszer, amely a kereső algoritmusok elvét adják, és amihez igyekszik alkalmazkodni a legtöbb weboldal. Ez a SEO (Search Engine Optimization), azaz a keresőoptimalizálás amely az évek során olyan új szakértelmet és szakembereket szült meg, mint például a keresőoptimalizálás specialista.