Keresés

SEO a PR szolgálatában

Frissítve: 2021. aug. 16.

Egyre többen ismerik meg a keresőoptimalizálás fontosságát és értik meg, hogy 2021-ben az egyik legfontosabb digitális terelési eszköz a Google kereső, illetve az organikus keresések professzionális kezelése. De arról kevesebb szó esik még, hogy még a legnagyobb cégeknek, akiknek nincs szükségük organikus látogatókra, még nekik is fontos a SEO, mert azzal digitális renomé is építhető.


SEO és reputáció


A keresőoptimalizálás specialista az esetek többségében akkor ajánl SEO szolgáltatást, legyen az SEO audit, kulcsszókutatás vagy tartalmi stratégia megírása, amennyiben az ügyfél célja az, hogy több potenciális vásárlót tereljen az oldalra google fizetett hirdetés igénybevétele nélkül. De mi a helyzet abban az esetben, ha van egy jól menő cégünk, ahol a fő gond nem az új ügyfelek szerzése, hanem a reputáció? A SEO és egy tartalmi stratégia ebben az esetben is nagy segítség lehet, hisz mi számít többet ma az interneten, mintha egy adott kulcsszó keresésekor a cég az első helyen jön fel? Ha például innovátor cég vagyunk, vagy olyan, aki halmozza a díjakat, elismeréseket a szakmájában, akkor „innováció” vagy a kapcsolódó „szakmai díjak” kulcsszavakra a google első hely megjelenés olyan látogatókat hozhat, akik ugyan nem potenciális vásárlók, de adott témákban érdeklődő felhasználók, akikkel így meg tudjuk ismertetni a cégünk eredményeit, munkamódszerét, elismeréseit, illetve az első találati helyek hitelesítik a cég eredményeit.


seo és PR
seo és PR

Klasszikus PR és SEO reputáció építés


A klasszikus PR-nak fontos szerepe az ismertség növelésében: ha megjelenik rólunk egy interjú az index.hu oldalon arról, hogy egy aktuális új innovációt vezetünk be a piacra, akkor az rögtön több ezer, vagy akár tízezer emberhez jut el. Ennek a megoldásnak a hátránya, hogy ezeknek a hatása ideiglenes és rövid: amíg a nyitóoldalon van a hír rólunk, jönnek a kattintások, de amikor már lejjebb sorolódik az oldalon, majd el is tűnik onnan, soha többé nem jön egy kattintás sem. Ezzel szemben, ha mi felépítjük a tartalmi stratégiát és a SEO segítségével az „innováció” kulcsszóra google találati lista helyezést érünk el, akkor adott kulcsszóra hosszútávon elérhetőek maradunk az összes arra kereső felhasználó számára. Jelenleg innováció kulcsszóra például havi közel 3000-en keresnek, így éves szinten 35 000 felhasználóhoz lehet organikusan eljuttatni egy PR üzenetet.


seo keresések innováció kulcsszóra
seo keresések innováció kulcsszóra

Tökéletes szinergia


Aki professzionálisan gondolkozik, az belátja: ma a SEO már a PR eszköztárnak is fontos eleme, kihasználja a klasszikus PR és SEO közötti szinergiákat: egy jól paraméterezett, „dofollow” linkkel oldalunkra mutató PR cikk ugyanúgy építi a SEO eredményeket, mint ahogy egy SEO által google első helyre behozott kulcsszó erősíti a klasszikus PR hatásait. Így mindenképpen javasoljuk, hogy akinek van erőforrása és hosszútávú üzletfejlesztésben gondolkozik, melynek része az, hogy reputációt építsen, az számoljon a SEO nyújtotta lehetőségekkel ezen a téren is.