Keresés

SEO és tartalom, tartalom és SEO

Frissítve: 2021. szept. 14.

Régen elmúltak már azok az idők, amikor webfejlesztési eszközökkel SEO eredményeket lehetett elérni egy internetes oldalon. Ha rendbe tettük technikailag az oldalt, kiszálaztuk a kulcsszó stratégiánkat, kezdődhet a tartalomgyártás. Ez lesz hosszú távon a siker kulcsa.


Ásd meg az alapokat!


A honlap induláskor az első lépés, hogy elkészüljenek a tartalmi sarokpontok, azaz azok az alap, angolul cornerstone tartalmak, amik részletesen leírják a terméket, szolgáltatást, célt, amiért a honlap létrejött, illetve értelemszerűen a szervezetet, vállalkozást, amely mögötte áll. Ezeknél a tartalmaknál is a kulcsszó stratégia során meghatározott kifejezések a hangsúlyosak, és a cél, hogy a későbbiek során az oldalon publikált bejegyzések adott kulcsszavakra erre a „vezéroldalra” mutassanak. Ez pedig a Google első hely elérésének alapja.


A legfontosabb SEO szempont az állhatatosság


A jól megírt alapoldalakkal azonban nem ér véget a tartalomgyártás. A sikeres keresőoptimalizáláshoz folyamatos publikáció, azaz tartalomszolgáltatás kell. Ez, főleg az első időkben, akár heti több anyag elkészítését jelenti. Nyilvánvaló, hogy a szövegíráshoz nem minden szervezetben van meg a képesség vagy erőforrás, ezért sok helyen szövegíró alkalmazására van szükség. De ez önmagában sem jelent feltétlenül megoldást, mert a szövegírónak át kell adni azokat a szempontokat, amik a hatékony SEO eredményekhez szükségesek. Az általunk kínált szolgáltatás kiegészíthető szövegírói megbízással, de vállaljuk a hosszú távú tartalomszolgáltatáshoz szükséges tartalom-lista (content list) elkészítését is, amelyben meghatározzuk az egyes cikkek tartalmát, az azokban használandó kulcsszavakkal együtt. Emellett a szövegírók számára oktatást is tartunk a szükséges tartalomtechnikai alapelvek alkalmazásáról SEO tanácsadás szolgáltatásunk keretei közt, így a keresőoptimalizálás specialisták által alkalmazott módszereket felhasználva 100% SEO kompatibilis tartalmakat tudnak majd a szövegírók is előállítani.

Mennyiség és méret


A gazdag, azaz folyamatos tartalomszolgáltatás mellett fontos, hogy a publikálásra kerülő anyagok terjedelme is megfelelő legyen. A Google kereső ajánlása szerint egy cikk legalább 300 szót kell, hogy tartalmazzon. Ez a legfontosabb SEO szempont, ugyanakkor érdemes figyelembe venni, hogy az oldalon töltött idő, azaz a tartalomfogyasztás hossza is meghatározó a keresőoptimalizálás szempontjából. Az írásos anyagok esetében tehát érdemes nagyobb lélegzetvételű tartalmakat is publikálni a honlapon.


Tartalomtechnika és SEO


Ahogy arról már volt szó, a cikkek elkészítésekor van jópár olyan technikai szempont, amire ügyelnie kell a szövegírónak, szerkesztőnek. A terjedelmen kívül a publikálandó tartalomnak olvasóbarátnak kell lennie (readabilty). A cikket tagolni kell, az egyes részeket közcímekkel kell elválasztani, amelyeknek bizonyos arányban tartalmazniuk kell az adott kulcsszót. Ugyanez vonatkozik a teljes szövegre is, de az sem jó, ha a bejegyzés hemzseg a kulcsszavaktól. A többszörösen összetett mondatok használata sem kifizetődő. A legjobb megoldás a természetesség, tulajdonképpen ezt jutalmazza a Google kereső is. A szövegnek minden esetben tartalmaznia kell befelé (saját tartalomra) és kifelé (külső referenciákra) mutató linkeket.


Kínáld tálcán a tartalmat!


SEO szempontok miatt sajnos nem elég csak megírni egy bejegyzést. A legtöbb CMS, azaz a honlap mögött dolgozó internetes szerkesztő felület rendelkezik olyan eszközökkel, amiken keresztül közvetlenül szerkeszteni tudjuk, mi jelenjen meg a Google találati lista helyezés oldalon. Ezeknek a „metaadatoknak” is kiemelt jelentőségük van, a terjedelmi határokat betartva tömören, a kulcsszóra koncentrálva kell megírni őket.

Használj képeket!


Megint csak a természetesség jeligéjével az elkészített tartalmakba képeket kell szerkesztenünk. Ez alapvetően két kihívást tartalmaz. Egyrészt a képszerkesztői munka nem annyira triviális, ráadásul a jogtiszta képek beszerzéséhez is kell egy kis gyakorlat, nem érdemes kockáztatni ugyanis a szerzői jogi vitákat. A feltöltött képek mérete nagyban befolyásolja az oldal sebességét, így nem ajánlott nagy felbontású illusztrációkkal dolgozni. Használjunk minden esetben képtömörítőt, ezek online ingyenesen elérhetőek. A képekkel kapcsolatban a másik kihívás, hogy jól kell megválasztani az úgynevezett ALT attribútumokat. A CMS-ben ugyanis minden képhez hozzá lehet és kell is kapcsolni egy leírást. Ez nem azonos a honlapon esetlegesen megjelenő címmel. Az ALT attribútum egy olyan SEO eszköz, amely segíti a kereső algoritmus munkáját, beazonosítja a tartalmat a keresőmotor számára.