Keresés

SEO esettanulmány: HelloBlackFriday.hu

Frissítve: 2021. aug. 16.

A következő esettanulmányban a google találati lista első helyezés elérésére mutatunk egy tankönyvi esetet, azt a projektet, amelyet business unit directorként és senior content managerként mi menedzseltünk le 2017-ben.

 


A projekt azért vált kiemelt referenciánkká, mert a Google saját statisztikája alapján Magyarországon az év legkeresettebb kulcsszavára hoztuk be az oldalunkat a 2. helyre 3 hónap alatt egy nagyon tudatos és konzekvensen végrehajtott SEO stratégiával. Ez a kulcsszó pedig a „black Friday” volt, ami Magyarországon is egyre jobban felkapott kiskereskedelmi esemény, ezért hatalmas verseny alakult ki. A tulajdonos által 2017 augusztusban megfogalmazott cél az volt, hogy 3 hónap alatt, azaz a Black Friday napjára a HelloBlackFriday.hu oldalunkkal, aminek semmilyen előzetes SEO tevékenysége, tartalma nem volt, hozzuk be a google első helyére. Az eredmény amit elértünk: Black Friday napján a 2. hely, 3 hónappal később pedig, azaz összesen 6 hónap alatt Google első hely. Hogyan? Erről szól ez a tanulmány.google SEO trends 2017
google SEO trends 2017

A SEO alapja: egy mélyreható audit


A projektet egy olyan SEO audit nyitotta, amely keresőoptimalizálás specialista végzett el szoftveresen és jelenleg is a szolgáltatásunk alapját képezi:


- Technikai audit​: amely felfedte a meta adat hiányosságokat és a site egyéb fejlesztési hibáit.

- Kulcsszókutatás: A „Black Friday” és a kapcsolódó kulcsszavakra elvégeztünk egy kulcsszókutatást.


A technikai SEO audit számtalan hibát mutatott, ami nem azt jelentette, hogy az oldal kódja rosszul lett megírva, főleg, hogy alapvetően egy wordpress oldalról volt szó, hanem azt, hogy a SEO szempontoknak nem felelt meg a site. Ezeket a hibákat egytől egyig javítottuk a fejlesztőkkel.


Tartalmi stratégia: fő a konzekvencia


A kulcsszó elemzés alapján pedig elkészítettünk egy tartalmi stratégiát, amiben meghatároztuk, hogy mely kulcsszavakra hetente mennyi tartalmat gyártunk és posztolunk. Ezeket a következő 6 hónapban konzekvensen betartottuk.


SEO kulcsszó elemzés
SEO kulcsszó elemzés

Google hirdetések


A harmadik lépés, amit egy SEO audit nem feltétlen tartalmaz, de erre is kitérünk, mert a sikeres SEO stratégia fontos eleme, az a PPC, azaz Google hirdetés, amiről a Google első hely hatékonyan című tartalmunk alatt olvashattok részletesebben. Egy jó keresőoptimalizálás specialista számol a PPC-vel és javasolja annak használatát minimum rövidtávon ügyfeleinek. Mi a legfontosabb kulcsszavainkat meg is hirdettük, sőt, Black Friday napjára gyártottunk olyan PR tartalmat is, amelyet nagy médiumok átvettek, így a „nagy napon” a kiemelt hírek között is megjelentünk a google első helyek egyikén.


Az eredmények jönni fognak


Ilyen egyszerű, ennyi a recept. Persze emögött komoly munka áll, mi heti 20 tartalmat posztoltunk, azaz minden munkanapon 4-et, 3 hónapon keresztül. Egy ilyen repülőrajttal viszont leraktunk egy olyan biztos alapot, amivel a következő években az egyre erősödő versenyben, nagyon komoly e-kereskedők erőfeszítése ellenére is megőrizte az első helyét a google találati lista helyezések élén. A SEO nagyon fontos eleme a folyamatos tartalomgyártás, sokan itt buknak el: egy olyan kulcsszóra amire nagy a verseny, folyamatosan tartalmakat kell gyártani az eredményekhez.