Keresés

SEO szoftverek és adat

Frissítve: 2021. aug. 17.


A SEO, azaz keresőoptimalizálás 2021-ben adatokra épül, de az emberi gondolkodás ma még megkerülhetetlen.


seo keresőoptimalizálás
SEO és adatok


SEO szoftverek: döntéselőkészítő adatok

Három fontos mutató van, ami meghatározza, hogy egy kulcsszó illik-e a SEO stratégiánkba, vagy nem. Ebből kettőt a Google keresővel összekötött szoftverek adnak meg, és a harmadik pedig emberi tényező. A 3 mutató:

A SEO elemei:

  • keresési mennyiség

  • kulcsszó nehézség

  • relevancia

A fenti három mutatóból a közös halmazba kerülő szavakra épül fel a kulcsszó stratégia és a SEO.


Keresési mennyiség

A keresési mennyiség egy viszonylag egyértelmű mutató: adott hónapban hány keresés történik az adott kulcsszóra. Ezt a szoftver az elmúlt 12 hónap átlagában adja meg, ezért figyelembe kell venni a szezonalitást, vagy adott kulcsszavak feltörését. Jó példa erre a Covid, 2019. júniusában a keresések száma értelemszerűen nullához közeli szám lehetett, míg 2020. májusában ez a szám már az egekbe szökött, így egy 2020. májusi SEO elemzés torz adatot mutatott volna rá, hisz a szoftver leátlagolta volna a 2019-es nullás keresési adatokkal.


Kulcsszó nehézség

A kulcsszó nehézség a SEO audit egyik legfontosabb mutatója, mert egy nagyon potenciális kulcsszót is könnyen kizárhatunk a segítségével, ha meglátjuk, mekkora a verseny rá. Ez a mutató, ami angolul a keyword difficulty alapján KD rövidítéssel bír, egy 0-100 közötti szám, ahol a 0 azt jelenti, hogy egyáltalán nincs verseny, a 100 pedig azt jelenti, hogy akkora verseny van rá, hogy semmi esélyünk bekerülni az első oldalra.

Manapság 50 alatti KD elég ritka, a keresőoptimalizálás szakértő felelőssége így egyre nagyobb, mert a jó SEO eredményekhez jó kulcsszó stratégiára van szükség.


A lenti táblában látható, hogy ha a SEO célunk például az, hogy a "google kereső" kulcsszóra listázódjunk az első oldalon, akkor 93.15-ös kulcsszó nehézséggel kell számolnunk, ami szinte a lehetetlen kategóriába tartozik.SEO és kulcsszó nehézség
SEO és KD

Relevancia

A relevancia az az emberi tényező, amit - jelenleg még - nem tud szoftver helyettesíteni. Azaz hogy az adott kulcsszó mennyire releváns számunkra. Egyszerű példával, ha egy fodrász üzlet vagyunk, akkor hiába van nagyon nagy keresettsége és alacsony kulcsszó nehézsége az "autómosás" kulcsszónak, ha arra alapozzuk a SEO stratégiát, nem sok sikerünk lesz. Mármint lehet, hogy autómosásra első helyen fogunk listázódni, de sok értelme és haszna nem lesz: hisz aki erre keres, az valószínűleg nem hajat akar vágatni.


A megfelelő kombináció

Mivel a SEO abban segít, hogy minél több releváns látogatót vigyen organikusan adott webodalra, nem feltétlenül a legrelevánsabb, vagy a legnagyobb keresettségű kulcsszó lesz számunkra a legjobb. Hiszen ha egy nagy keresettségű kulcsszóra nagyon komoly a verseny, akkor hiába SEO-zunk arra, nulla kattintást fogunk elérni, mert nem kerülünk be az első oldalra, viszont ha egy kevésbé keresett kulcsszóra be tudunk listázódni, akkor máris látható eredményeket tud felmutatni a SEO egy kis gondolkodással. Ugyanez a helyzet a legrelevánsabb kulcsszóval: ha arra nem keres senki, akkor hiába annyira releváns, és hiába tudjuk elérni a google első hely valamelyikét, mivel nem keresnek rá, nem fog látogató érkezni onnan se.


Így a három adat birtokában mindenképp érdemes elidőzni, elemezni az adatokat és olykor unortodox stratégiát választani, mert itt is igaz, ami az élet számos területén: néha a kevesebb több!