Keresés

Technikai SEO audit: a keresőoptimalizálás alapköve

Frissítve: 2021. szept. 14.


A keresőoptimalizálás iránya lehet kép- vagy videókeresések optimalizálása is, de a legtöbb esetben, ahogy mi is tesszük, a „SEO-zás” célja egy adott kulcsszó, az azt tartalmazó írott tartalom optimalizálását jelenti. Sokat foglalkozunk azzal, ezen tartalmak elkészítésekor milyen technikai követelményeknek kell megfelelni, egy-egy kulcsszó hogyan kerül kiválasztásra, de az is nagyon fontos, hogy a környezet, azaz a weboldal technikai felépítése, backendje is támogassa a keresőoptimalizálási céljainkat. A website technikai megfelelőségét a technikai SEO audit során vizsgáljuk meg.technikai audit seo

A technikai audit vizsgálati szempontjai

A technikai SEO audit során több területet tárunk fel. Ezek abban különböznek egymástól, hogy kik a felelősei az adott terület hatékony működésének. Vannak részek, amiért a site üzemeltetője felel, vannak olyanok, amikért a tartalom feltöltője, azaz a szerkesztő, és természetesen vannak olyanok is, amikért pedig maguk a fejlesztők. A SEO célok eléréshez az elemzés összes megállapítását érdemes figyelembe venni, és a javasolt változtatásokat a kompetens személyekkel elvégeztetni, hogy a Google kereső algoritmusa számára a site-unk tökéletes keresőoptimalizálás alapokkal rendelkezzen. A kulcsszókutatás és a kialakított tartalmi stratégia végrehajtása akkor lesz maximálisan hatékony, ha a site technikai szempontból is megfelelően elő van készítve.


Üzemeltetői szempontok


- HTTPS implementáció és HSTS támogatás (a biztonságos internetes kommunikációs protokoll használata)

- Toxic backlinkek (nem szerencsés, ha „gyanús” oldalak mutatnak (linkelnek) a honlapunkra, ezért ezeket is folyamatosan ellenőrizni kell)


Fejlesztői szempontok


- Site sebesség (mennyi idő alatt töltődik be a honlap?)

- Reszponzivitás (a site-nak mobilon, tableten, és PC-n is jól kell mutatnia)

- ALT attribútumok (az oldalra feltöltött képek, dokumentumok leírása is szempont)

- Sitemap.xml megléte (ez egy olyan fájl, amely tartalmazza az oldalon található összes url-t, a Google kereső nagyon szereti)

- Általános UX, UI (A SEO audit és stratégia mellett, ha szükséges, fejlesztői tapasztalataink alapján szívesen véleményezzük az oldal működését, ux designját, illetve a hirdetési oldalak hatékonyságát)


Tartalom feltöltés szempontjai


- ALT attribútumok

- H2 címsorok mennyisége vagy hiánya (Közcímek elhelyezése)

- Bekezdések száma, terjedelme

- Kulcsszó-sűrűség

- Metaadatok: meta title és meta description (a Google találati lista helyezés soraiban található cím és tartalomleírás formai szabályait érdemes követni)

- Terjedelem

- Belső és külső linkek (minden tartalomból érdemes kifelé, külső oldalak irányába, illetve befelé, saját kapcsolódó tartalomra linkelni a cikkekben)