Reading with Coffee

Avagy hogyan hódítsuk meg a találati oldalakat?

SEO

Mi az a SEO?

A SEO jelentése magyarul keresőoptimalizálás, az angol Search Engine Optimization fordítása, a Google kereső szülte „tudományág”. A SEO célja röviden az, hogy a Google kereső találati oldalán (SERP: Search Engine Results Page) a weblapunk egy adott kulcsszóra keresve minél előkelőbb pozícióban listázódjon.

Hogyan áll össze a találati lista?

A SEO jellegzetessége, hogy a fenti kérdésre időről időre változik a válasz, ugyanis azt, hogy melyik oldal, milyen eredményt ér el, azt végső soron a Google szabályozza. A Google egy algoritmus segítségével szelektál az oldalak között, ami első hallásra olyan, mint egy összeesküvés elmélet, de valójában az algoritmus válogatási elvei és céljai publikusak. A keresőoptimalizálás tehát azt jelenti, hogy a siker érdekében a lehető legjobban alkalmazkodunk ezekhez a szabályokhoz.

 

Mit akar ezzel a Google?

Ahogy arról már volt szó, a Google algoritmus és ezzel együtt a SEO dinamikája sokat változott az elmúlt 20 év során. A világ legismertebb internetes kereső motorja arra törekszik, hogy egy keresés kapcsán releváns találatokat adjon a felhasználóknak. Régebben elég volt egy-egy paramétert jól beállítani az oldalon, mára viszont a relevanciának sok és szerteágazó feltétele van. Véleményünk szerint a Google algoritmus egy pozitív, demokratikus, azaz mindenki számára teljesíthető, jól dokumentált szabályrendszer, amely a stabil, átlátható weboldalt, a természetességet, a felhasználóbarát működést jutalmazza, miközben hatékonyan szűri ki az életünkből a „gagyi” oldalakat.

Első akarok lenni a találati oldalon!

A cél igen egyszerű, de a megvalósítása ezzel szemben egy távlatos, komplex (technológiai és tartalomfejlesztési) folyamat, amelynek során ügyfeleinknek is el kell sajátítanunk valamennyit a digitális gondolkodásmódból. (A SEO tanácsadás ezt az edukációt is magára vállalja.) A keresőoptimalizálási munka alapvetően két részből áll: az „indulásból” és az úgynevezett „utazásból” (ez utóbbi szerencsés esetben sok érkezést is magában foglal). A Seolins, azaz a keresőoptimalizálási szakértő első sorban az induláshoz kell, ahhoz, hogy megfelelő irányba haladjon a keresőoptimalizálási munka. A helyes irány záloga egy írásos, de élő szóban is kifejtett dokumentum, amit SEO auditnak hívunk. Ebben a dokumentumban rögzítésre kerülnek azok az egyszeri és folyamatos munkafázisok, amik elvégzése után garantálható az adott weboldal kereső oldali helyezésének javulása, ezzel együtt az organikus (a keresési oldalak felől érkező, nem fizetett) forgalom növekedése.

Mi van ebben a SEO auditban?

A SEO audit egyrészt egy helyzetjelentést, másrészt az előre lépéshez szükséges, konkrét feladatokra bontott stratégiát tartalmaz. A helyzetjelentés részben részletes elemzést adunk a honlap jelenlegi technikai állapotáról és pontosan meghatározzuk, ha szükséges, hol, mit kell javítani. A helyzetjelentéshez tartozik egy versenytárs elemzés is, amely megmutatja a kompetítorok online viselkedését, erejét. Az előre lépést a kulcsszókutatás, illetve az erre épülő tartalmi stratégia biztosítja. Három meghatározó szempont alapján kiválasztjuk, mely kulcsszavakra, kulcsszócsoportokra érdemes fókuszálni, és meghatározzuk, milyen tartalmak kellenek ehhez. A SEO audit fentiek mellett természetesen fontos részletinformációkat is tartalmaz az egyes fejlesztési területek kapcsán.

Nekem nincs időm a SEO-ra, nincs más lehetőség?

Természetesen ezen a területen is vannak olyan megoldások, amik azonnali eredményekkel szolgálnak. A Google Ads, azaz a fizetett hirdetés is ilyen lehet, de ez csak addig szállítja az eredményeket, amíg fizetünk. A jól felépített, keresőoptimalizálási szempontokat alapul vevő honlap ezzel szemben az organikus találatok révén folyamatos forgalmat biztosít, illetve – megint csak a Google szabályrendszere alapján, minél relevánsabb az oldal egy adott kulcsszóra, annál kevesebbet kell fizetni a hirdetésért. Értelemszerűen tehát Google Ads mellett is érdemes SEO-zni.    

 

Mennyi időn belül hat a SEO?

A SEO analízis egy szoftveres kutatással megalapozott, jól kialakított online stratégia. Olyan cselekvési tervet ad a kezünkbe, aminek révén hosszú távon garantálható eredményeket kapunk. Persze felmerül a kérdés, mit jelent ez a hosszútáv? A válasz sajnos itt és most nem konkretizálható. A honlap és a szolgáltatás felfutása minden esetben az adott piactól, kulcsszótól, annak nehézségi fokától, relevanciájától, a keresési mennyiségétől, és persze az ügyfél szorgalmától függ. Óvatosan fogalmazva, átlagos esetben három hónapon belül látható eredményt várhatunk a keresőoptimalizálástól, extrém esetekben ez akár fél év is lehet. Mivel minden eset más, a várható elmozdulás időpontját a konkrét stratégia átadásakor tudjuk pontosabban meghatározni ügyfeleink számára.

Milyen befektetést igényel a SEO?

Azt szoktuk mondani, hogy az „utazás” fázisban a SEO tartalomgyártást és linképítést jelent. Ez utóbbi azt jelenti, folyamatosan törekednünk kell arra, hogy más honlapokról, lehetőleg a számunkra fontos kulcsszavakról linkek mutassanak az oldalunkra. A tartalmak több műfajban is készülhetnek, de alapvetően képpel ellátott, írásos anyagok publikálására kell felkészülni. Az egyes tartalmak témáját (kulcsszavát), a cikk szerkesztése során szem előtt tartandó technikai szabályokat átadjuk, de azt látni kell, hogy a SEO a tartalomgyártás révén anyagi, szellemi befektetést igényel.

Meddig van szükségem külső segítségre a keresőoptimalizálásban?

A SEO audit, mint azt láttuk, az induláshoz kell, a kézhez kapott és élő szóban végig beszélt stratégia elegendő információt tartalmaz ahhoz, hogy ügyfeleink önállóan menedzseljék a keresőoptimalizálási folyamatot. Ugyanakkor időről időre érdemes az „utazási fázisban” is visszahívni a keresőoptimalizálási szakértőt, azért, hogy ellenőrizze, történt-e változás a piacon, teljesülnek-e a tervek, az adott kulcsszavakra sikerül-e az előrelépés? Ha nem, annak külső okai vannak, vagy esetleg a stratégián kell változtatni? Emellett azt látjuk, hogy külső segítségre az olyan cégeknek van szükségük, ahol házon belül nem megoldható a szövegírás. A Seolins-on változatos tematikákban szerzett tapasztalatokat (egészség, bulvár, sport, pénzügy, történelem stb.), ezért eseti vagy akár folyamatos szövegírási szolgáltatással áll ügyfelei rendelkezésére.

 

Mik a trendek ma a magyar SEO piacon?

Azt tapasztaljuk, hogy Magyarországon folyamatosan nő a SEO iránti érdeklődés, de a legtöbb szegmensben nem alakult ki még komolyabb verseny. Általában azok a nagyobb forgalmú oldalak foglalják el a legjobb pozíciókat, akik régóta motoroznak a területükön. Számukra látszólag nincs szükség SEO-ra, miközben tudatos tartalom- és linképítés révén sokkal könnyebben megváltozhat a status quo, mint azt gondolnánk. Azt is látjuk, hogy egyre több induló vállalkozás a honlapfejlesztés előtt SEO auditot kér, ami szakmailag nézve nagyon jó irány, hiszen a stratégiai célok ismeretében lehet igazán hatékony a fejlesztés. Ugyanebben a körben egyre nagyobb a UX/UI audit iránti érdeklődés, hiszen a felhasználói felület kialakítása és a honlap által átadott élmény a SEO és az általános működés szempontjából egyaránt fontos szempont.  

SEO AUDIT

Webssite technikai audit, versenytárs elemzés és ux audit 

kulcsszó KuTATÁS

Megfelelő kulcsszó lista kialakítása szoftveres elemzéssel

tartalom
fejlesztés

Szövegírás SEO szempontok és kulcsszó lista figyelembevételével

KÉPZÉS ÉS TANÁCSADÁS

Keresőoptimalizálás szempontok és gondolkodás elsajátítása

 

SEO - KERESŐOPTIMALIZÁLÁS KISOKOS