Image by Susan Yin

SEO TANÁCSADÁS

A keresőoptimalizálás egyedi gondolkodásmódját mindenkinek érdemes elsajátítania, aki eredményeket akar elérni SEO terén. A SEO tanácsadás abban támogatja ügyfeleinket, hogy önállóan vezessék ezt a területet, mert tudjuk, hogy a saját termékét, szolgáltatását mindenki maga ismeri a legjobban, ezért olyan lehetőségeket is ki tud aknázni, amit a keresőoptimalizálás szakértő nem feltétlenül lát meg.

Image by Austin Distel

SEO​ alapok

Mindenkinek érdemes elsajátítania az alapokat, aki SEO projekten dolgozik, akár ügyfélként, akár tulajdonosként, mert a sajátos gondolkodásmód sokat segít Google első helyre kerülés szempontjából. Egy ügyfelünk például úgy tudta növelni az oldalára találó felhasználók számát, hogy az oktatásunk alapján megírt tartalomban egy sokat keresett és egyébként a kontextusba hozható könyv címét idézte. A SEO alapok elsajátítása során természetesen a kapcsolódó szoftverek működését nem kell megtanulni, elég az alapfogalmakat, a legfontosabb szempontokat elsajátítani. Például, hogy mikor és hogyan használunk kulcsszavakat, hogyan linkeljük azokat, mik azok a metaadatok, miért fontos, hogy a social snippetek is be legyenek állítva, miért kell úgy tagolni a tartalmakat, ahogy javasoljuk, és miért fontos külső linkeket szerezni magas rangsorolt oldalakról.

Minden SEO tanácsadás azzal kezdődik, hogy… 

Meggyőződünk arról, ügyfelünk számára jó irányt jelenthet-e a SEO. Természetesen mi hiszünk a tartalomoptimalizálásban, ugyanakkor azt tapasztaltuk, nem mindenkinek kézenfekvő ez az irány. A fizetős hirdetésekkel megoldott forgalomtereléssel összehasonlítva ugyanis a SEO „kézműves”, mélyrehatóbb módszer, sokkal nagyobb a humán befektetés aránya. Úgy is mondhatjuk, a pénzt nem reklámra, hanem tartalmak előállítására költjük, amitől közép- és hosszútávú organikus forgalomnövekedést, kompetenciánk elismerését, a márkánk megerősödését és nem mellesleg a Google hirdetési díjak csökkenését várjuk. Ezért, ha egy szóval kell összefoglalni, milyen kötelezettséget jelent a SEO a „nap végén” ügyfeleink számára, akkor az a tartalomgyártás. Házon belül vagy külső szövegíróval, de a kulcsszókutatásban és a tartalmi stratégiában meghatározott módon cikkeket kell publikálni a honlapon. Mi minden tudást megadunk ahhoz, milyen legyen az a cikk, de ha nem készül el, akkor a SEO audit kidobott pénz lesz.

Oktatási folyamat és keresőoptimalizálás

Tapasztalataink alapján egy SEO audit elkészítésével párhuzamosan minden esetben lezajlik egy edukációs folyamat is a cégben. A SEO egy összetett, számos szerteágazó digitális területet érintő „holisztikus” műfaj. Tartalmaz webfejlesztési részeket, ehhez kapcsolódva UX/UI kérdéseket is érint, foglalkozik tartalomtechnikai szabályokkal, nagyon sok adatelemzéssel jár, nem árt kicsit nyelvésznek is lenni, stratégiát is kell alkotni közben, és természetesen szerkesztői, szövegíró véna is szükséges hozzá. Ebből következik, hogy egy keresőoptimalizálási szakértő megjelenése rengeteg új információt hoz magával, az új információk pedig újabb és újabb kérdésekhez vezetnek. A Seolins szolgáltatásában ezt úgy kezeljük, hogy a SEO audit kezdetekor, illetve a folyamat végén szóbeli – a járványidőszakok alatt természetesen online – konzultációt folytatunk ügyfeleinkkel, ahol rövid betekintést adunk a SEO szempontrendszerébe, illetve értelemszerűen átadjuk mindazokat a szempontokat, információs forrásokat, amik a folyamatos „seózáshoz” szükségesek.

 

Természetes egy SEO audit alkalmával a keresőoptimalizálási szakértőnek is fejlődnie kell, mert bármennyire felkészültek vagyunk is, a saját termékét, szolgáltatását, a versenytársakat, a piaci trendeket az ügyfél ismeri a legjobban. Ahogy az első bekezdésben bemutatott példa is mutatta, a keresőoptimalizálás specialista nem biztos, hogy járatos például kiberbiztonsági témakörben, így annak szakirodalmára se fog tudni hivatkozni. A magunk részétől minden egyes SEO audit alkalmával a lehető legmélyebben igyekszünk megismerni ügyfeleink üzleti területét, termékét, szolgáltatását, hipotéziseinket pedig megosztjuk, validáltatjuk velük, de azt is javasoljuk, hogy aki teheti, ássa bele magát mélyebben a SEO rejtelmeibe.  A Seolins támogatja ennek a tudásnak a megszerzését, nem titkolunk semmit, a közös munkában hiszünk, oktatásunk során gyakorlati példákkal mutatunk be mindent. Vállaljuk szövegírók, content managerek, projekt managerek és vezetők oktatását is, sőt, javasoljuk, hogy menedzseri szinten is vegyenek részt a képzéseinken.

 

Milyen a jó SEO tanácsadás?

 

Egy szél sem kedvez annak a hajónak, amely nem tudja, hova tart. A jó SEO tanácsadás eredménye ezért szerintünk az, ha ennek során minden szereplő által érthető, elfogadott, konkrét célok, irányok születnek meg. Ezért azt gondoljuk, hogy a SEO tanácsadás – noha általános ismereteket is átad -, akkor sikeres, ha kézzel fogható, dokumentált stratégia (SEO analízis) megszületését is jelenti egyben. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ügyfeleink megértik, milyen kulcsszavakra akarnak előre kerülni a találati oldalakon, és az is világossá válik a számukra, milyen eszközökkel érhetik el ezt. Ebben az esetben a SEO tanácsadás kiegészülhet folyamatos eredménykövetéssel is. Ennek során folyamatos visszajelzést biztosítunk arról, hogy ügyfelünk, hogy halad a célok megvalósításával, kell-e változtatni a munkafolyamatokon vagy esetleg magán a stratégián.

Emberek vagyunk

A Seolinsban elkötelezettek vagyunk, szeretjük a munkánkat, célunk, hogy ügyfeleink valódi eredményeket érjenek el szolgáltatásunk révén. Ez azt is jelenti, hogy nem hagyjuk magukra őket akkor sem, amikor az általunk készített SEO audit a megvalósítási fázisba kerül. A legtöbb esetben arra kérnek minket, hogy ellenőrizzük SEO szempontból az elkészült első tartalmakat, amit nagyon szívesen megteszünk. Sokszor a webfejlesztésbe is bevonnak szakértőként, amit örömmel vállalunk. Azon ügyfeleink számára, akik házon belül kívánják megoldani a szövegírást, akár oktatás keretében is segítünk a tartalomgyártáshoz szükséges tartalomtechnikai elvek elsajátításában. A SEO szempontból kiemelt jelentőségű, úgynevezett cornerstone tartalmak véleményezését, szerkesztését és megírását is vállaljuk.

Összefoglalás

A SEO divatos fejlesztési irány napjainkban, sokan, sokféleképpen fogják fel feladatát, így a szolgáltatások is eltérőek lehetnek. A Seolins által végzett SEO tanácsadás abban erős, hogy az auditot készítő senior keresőoptimalizálási szakértők szakmai karrierje során az összes érintett területről rendelkeznek releváns piaci tapasztalattal. Nálunk a technikai és tartalmi elemek egyenlő súllyal szerepelnek, nem készítünk olyan SEO auditot, amiről tudjuk, semmilyen gyakorlati haszna nem lesz az ügyfél számára. Kommunikációnkat az empátia jellemzi, arra törekszünk, hogy ügyfeleink megszeressék és magas fokon űzzék a SEO tudományát.

Olvass további tartalmakat a SEO rejtelmeiről