SEO, azaz keresőoptimalizálás

A SEO azt a célt szolgálja, hogy a weboldalad releváns keresések során a Google kereső első oldalán listázódjon. Ez azért fontos, mert egy-egy keresés alkalmával a felhasználók túlnyomó többsége csak az első oldalon lévő találatokra kattint, és azon belül is leginkább az első 3-4 helyen lévő linket kattintja meg. Ez azt jelenti, hogy ha valaki rákeres egy szóra, és nem vagyunk ezeken a helyeken, akkor a felhasználók nem találnak meg minket.

Image by Ian Schneider

SEO, ahogy a wikipédia fogalmaz

 

A keresőoptimalizálás (angolul Search Engine Optimization, azaz SEO) a weblap keresőmotorokban való megjelenésének javítását jelenti "normál" avagy nem fizetett keresési eredményekben. Általánosságban minél előbb, azaz jobban rangsorolva a találati oldalon és többször jelenik meg egy oldal a találati listában, annál több látogatást szerez a kereső használóitól. A SEO különböző területeket célozhat meg, mint például a képkeresés, videókeresés, helyi keresés vagy tudományos keresés, újságcikk-keresés avagy iparág-specifikus keresés - mondja a Wikipédia. Ezen területek közül a site látogatottság növelése szempontjából a legköltséghatékonyabb és legelérhetőbb megoldás az iparág-specifikus, szöveges keresés.

 

Miből áll a SEO?

 

A SEO nem egy feladat, vagy teendő, hanem egy folyamat. Kezdődik azzal, hogy felmérjük a jelenlegi helyzetet, megvizsgálva a saját és a versenytársak tevékenységét. Az audit része a kulcsszó elemzés, és kulcsszó csoportok kialakítása, és a végső eredmény egy audit során a tartalmi stratégia megalkotása.

 

A SEO elemei:

  • Website technikai audit

  • SEO helyzetelemzés: onsite / offsite SEO megfelelőség, javaslatok a site SEO kompatibilitásának növelésére 10 kiválasztott kulcsszó kapcsán, backlinkek vizsgálata

  • Kulcsszó elemzés

  • Versenytárs elemzés

  • Website javaslatok az audit eredményei alapján: site szövegezésének a szerkesztése, extra szövegjavaslatok, site struktúra módosítása, alaptartalmak hozzáadása

  • Tartalmi stratégia: content plan, tartalmak hossza, minősége, publikálási gyakoriság

 

Kulcsszó elemzés

 

A SEO audit része a kulcsszó elemzés, amikor az ügyfél meghatároz preferált kulcsszavakat, vagy akár kulcsszó csoportokat, amelyek mellé szoftveresen a következő két mutatót társítjuk:

 

  • keresési mennyiség: egy adott hónapban a kiválasztott területen mennyien keresnek az adott kulcsszóra

  • kulcsszó nehézség: milyen nagy a verseny az adott kulcsszóra, azaz mennyire nehéz bekerülni az első oldalra. Ez a mutató 0-100 közötti érték, a 0 azt jelenti, hogy egyáltalán nincs verseny, senki nem SEO-zik az adott kulcsszóra, a 100 pedig azt jelenti, hogy a verseny elképesztően magas. Jellemzően 50-90 között van a kulcsszavak többsége, azaz illúzió, hogy erőfeszítések nélkül lehet eredményt elérni.

 

Ez a két mutató, valamint a relevancia határozza meg, hogy egy adott kulcsszó potenciális-e vagy nem érdemes vele foglalkozni. Értelemszerűen, ha egy kulcsszó nagyon releváns, de kevesen keresnek rá, akkor nincs értelme hozzáadni a kulcsszó csoporthoz, és ugyanígy, ha sokan keresnek rá, de nagyon magas a nehézségi foka, szintén megfontolandó a kihagyása.

 

A mennyiségre egy nagyon jó példa, ha például egy fodrász keresését nézzük meg, hogyan zajlik online. Ebben az esetben nyilván a "fodrász" és a "hajvágás" kulcsszavak is nagyon relevánsnak tűnnek, nehéz eldönteni, melyikre érdemes keresőmarketing tevékenységet kezdeni. Itt van nagy segítségünkre a szoftver:

 

 

 

 

A volume oszlopban láthatjuk, hogy míg fodrászra 22.200 keresés történik havonta átlagosan, addig hajvágásra mindössze 1900, és előbbi KD-ja azaz kulcsszó nehézségi foka 80 alatti, míg utóbbié majdnem 85, azaz még nehezebb is a dolgunk, amikor Google találati lista helyezés a cél. A két kulcsszó közül egyértelműen a fodrász kulcsszó az, amit ajánlanánk ebben az esetben, hiszen aki fodrászra keres, az nagy valószínűséggel ugyanúgy azzal a céllal teszi, mint aki hajvágásra: szeretne egy fodrászhoz elmenni.

 

#seo #keresőoptimalizálás

fodrasz-seo.png
Image by Kelly Sikkema