Image by James Pond

TARTALMI STRATÉGIA

Ennek az oldalnak az a legfontosabb üzenete röviden, hogy ha azon gondolkodunk, jó lenne „seózni”, jó lenne adott kulcsszavakra előre kerülni a találati oldalakon, növelni ezzel honlapunk organikus forgalmát, illetve csökkenteni a hirdetési költségeket: mindez konzekvens tartalomgyártás nélkül nem fog menni!

Image by Tim Foster

Illúziók helyett

Mind a mai napig tartja magát az a hibás elképzelés, hogy a SEO audit vagy valamilyen fejlesztői beavatkozás révén a honlapunk SEO eredményessége radikálisan javulni fog. Előre kerülünk a találati oldalon, több kattintás érkezik majd az organikus keresésekből. Évekkel ezelőtt néhány paraméter beállításával valóban maximalizálni tudtuk honlapunk SEO teljesítményét, de ez a „könnyű” működés már a múlté. Annak ellenére, hogy természetesen a weblapon (főleg a tartalmak kialakítása kapcsán) mindig van teendő (lásd SEO technikai audit), a mai SEO elvek merőben mások. A sikerességhez arra van szükség, hogy a honlapunk kompetenciát sugározzon azon a területen, ahova termékünk, szolgáltatásunk tartozik. A kompetencia ebben az esetben azt jelenti, hogy a felhasználók számára pontosan, részletekbe menően, rendszerezetten mutassuk meg azt a szektort, ahova tartozunk, illetve a terméket, szolgáltatást, amit nyújtunk nekik. A SEO audit ehhez a munkához nyújt hatékony stratégiát, de a rendszeres tartalomszolgáltatást nem lehet megspórolni.

Folyamatosan tartalmakat kell publikálni?

A válasz röviden: igen. A tartalmi stratégia elkészítése során minden esetben figyelembe vesszük, hogy ügyfelünk milyen szövegírói kapacitással rendelkezik. Ez nagyon fontos szempont, mert vannak olyan partnerek, akik viszonylag nagy – akár házon belüli – erőforrással bírnak ezen a területen, illetve vannak olyanok is, akik ennek hiánya miatt teljes mértékben elfordulnak a SEO optimalizálástól. Mert végső soron a SEO eredményeket az biztosítja, hogy saját erőforrásunkhoz igazítva adott rendszerességgel, megfelelően elkészített anyagok kerülnek ki a honlapra.

 

Milyen tartalmakra van szükség?

A SEO audit, azaz a kulcsszókutatás, illetve a versenytárs elemzés során összegyűjtött és elemzett információk révén meghatározásra kerülnek azok a kiemelt kulcsszavak, illetve kulcsszócsoportok, ahol eredményeket akarunk elérni, azaz azt szeretnénk, ha „ezekre keresve” a találati oldalakon a lehető legjobb helyezést érnénk el. De mivel is? Hát a tartalmainkkal. A tartalmi stratégia éppen ezért nem más, mint a SEO audit során kiválasztásra került kiemelt kulcsszavak és kulcsszócsoportokhoz tartozó tartalmak számának és tematikai elosztásának meghatározása.

 

A már működő weboldalt is szükséges megvizsgálni olyan szempontból, hogy a kiválasztott kiemelt kulcsszavak megfelelően szerepelnek-e az alaptartalmakban. Amennyiben nem, változtatásokra teszünk javaslatot. A stratégia első lépése tehát a már meglévő tartalmak felülvizsgálata és szükség esetén történő frissítése. A második lépés az új tartalmakra egy tervet alkotni. A gyakorlatban mindez úgy néz ki, hogy ha meghatározásra kerülnek a kulcsszavak, kulcsszócsoportok, látjuk a keresettségüket, nehézségi fokukat, akkor a rendelkezésre álló erőforrás alapján megadjuk, hogy az egyes kulcsszócsoportokhoz (menüpontokhoz) egy hónapban hány tartalom készüljön.

Sarokkövek, cornerstone tartalmak

A SEO tartalmi stratégia szempontjából nagyon fontos elv, hogy a honlapon minden egyes kiemelt kulcsszóra létre kell hozni egy úgynevezett cornerstone tartalmat. Ez a cikk tulajdonképpen az az oldal, amit kiemelünk a Google kereső számára, úgy készítjük el és a későbbiek során úgy linkelünk rá a belső anyaginkból, hogy ezzel „tálcán kínáljuk” a kereső motor, illetve a felhasználók számára. Magyarán ez lesz az a tartalom, amit egy adott kulcsszóra keresve elérnek majd a felhasználók találati oldalon. A cornerstone tartalmak kialakításuk, terjedelmük, felépítésük alapján ezért speciális szerepet kapnak a honlapon, de elkészítésükhöz minden segítséget megadunk.

 

Hozzáadott érték a tartalmi stratégiában

Mivel értelemszerűen ügyfeleink többsége nem rendelkezik tartalomgyártási tapasztalatokkal, szerkesztői feladatokat is ellátunk, illetve a SEO audit vagy külön oktatás keretében átadjuk a legfontosabb tartalomtechnikai tudnivalókat. A szerkesztői feladat az, hogy a lekutatott kulcsszavak és kulcsszócsoportok alapján meghatározzuk, milyen új tartalmi menüpontok jöjjenek létre a honlapon, mik legyenek az új tematikák elnevezései, milyen témájú cikkek készüljenek ezekhez. Ez utóbbit akár naptárhoz igazított cikklistaként (content list) is elkészítjük ügyfeleink számára.

 

Általában azt javasoljuk, hogy ügyfeleink a SEO munka során két terjedelemben gondolkozzanak. Kisebb terjedelmű 300-400 szavas, illetve nagyobb lélegzetvételű, 500-600 szavas cikkekben. Ügyfeleinkkel közösen meghatározzuk, hány ilyen cikk tud készülni egy hónapban, és ezt a mennyiséget elosztjuk az új rovatok között. Természetesen ennél agresszívabb stratégia elkészítésére is van mód, ahol az elérni kívánt eredmények tükrében határozzuk meg, hány cikknek kell születnie a honlap rovataiban ahhoz, hogy a lehető leggyorsabban kerüljön előre az ügyfél a találati oldalakon. ​

Konzekvens tartalomgyártás​

Ha a SEO-t egy versenyként képzeljük el, akkor talán az evező sportok állnak hozzá a legközelebb. A kulcsszavakra készülő tartalomgyártás tulajdonképpen olyan, mint a lapátolás, minden cikk, egy lapátmerítést jelent. Ez a hasonlat talán ki is fejezi a SEO tartalmi stratégia legnagyobb kihívását, a fenntarthatóság kérdését. Ügyfeleinknek (de egyébként nekünk is) a legnehezebb az szokott lenni, hogy a stratégia során összeállított tartalom-naptárat lekövessük, azaz konzekvensen gyártsunk tartalmakat hétről hétre, hónapról hónapra. A Google kereső a frissességet nagyra értékeli, fontos, hogy rendszeresen kerüljön ki új tartalom az oldalra.

Milyen a jó tartalom?

A honlapon publikálandó anyagok terjedelméről már volt szó, ugyanakkor vannak fontos SEO tartalomtechnikai követelmények is, olyan formai előírások, amiknek a cikkek jó, ha megfelelnek. Szerencsére nem öntörvényű szabályok ezek, itt is a felhasználóbarát kialakítás a cél. Például fontos a címadás, de nem(csak) „clickbait” szempontból, a kulcsszónak szerepelnie kell ebben. Ezen kívül figyelni kell a szöveg tagolására, a közcímek szövegezésére, a szövegben elhelyezett belső és külső linkekre. Ezekről a szabályokról készítettünk egy dokumentációt, amit a SEO auditban ügyfeleink rendelkezésére bocsátunk, illetve igény szerint oktatást is biztosítunk.

Pozíció követés​

​A tartalmi stratégia alapján készülő cikkek néhány hónapon belül megteszik áldásos hatásukat, ezért a tartalomgyártás eredményeit a felvett kulcsszavaink alapján heti szinten követni tudjuk ügyfeleink számára. ​A keresőoptimalizálás szakértő minden héten szoftveresen ellenőrzi, hogy adott kulcsszó esetében milyen előre-, vagy hátralépés történt a Google találati lista helyezésekben.

Szövegírás

Nem lenne teljes a tartalmi stratégiáról írt cikkünk szövegírási ajánlat nélkül. Mivel a Seolins számos, eltérő tematikájú honlap elkészítésében és üzemeltetésében vett részt (sport, egészség, gazdaság, bulvár stb. területen), nagy szeretettel ajánljuk fel erőforrásainkat ügyfeleink számára folyamatos tartalomgyártás kialakítására is. Belső statisztikai adatok alapján úgy látjuk, a szövegírói segítséget a legtöbbször a cornerstone tartalmak elkészítéséhez kérik ügyfeleink.   

Olvass további tartalmakat a SEO rejtelmeiről