Image by Kelly Sikkema

USER INTERFACE ÉS USER EXPERIENCE AUDIT (UX/UI)

A webfejlesztés két alappillére, a felhasználói felület (user interface, UI) és a felhasználói élmény (user experience, UI) olyan szempontok, amelyek nagyban befolyásolják a SEO hatékonyságot. Munkánk során azt tapasztaltuk, hogy szinte az összes audit során előkerülnek ezek a kérdések, így a SEO-ról alkotott kép nem lenne teljes, ha nem szólnánk ezekről a területekről.  

Image by Jamie Street

Mit jelentenek ezek a kifejezések, mi a különbség köztük?

A UX/UI tervezés önálló iparággá nőtte ki magát napjainkra. A módszer lényege, hogy egy alkalmazás vagy egy honlap tervezésekor, még a fejlesztés előtt a szakemberek igyekeznek a lehető legpontosabban kidolgozni azt a működést (UI) és megjelenést (UX), és ennek során teljes mértékben a felület felhasználóinak igényeit veszik alapul. A UX/UI tervezéshez hozzátartozik a kutatás, a szakemberek számos kutatási, statisztikai anyagot felhasználnak munkájuk során, illetve a UX/UI folyamat fontos része még a célcsoport körében végzett tesztelés.

A UI arra törekszik, hogy a rendszert működtető interface könnyen kezelhető, következetes, átlátható, felhasználó barát legyen. A statisztikák szerint, amikor megérkezünk egy oldalra, sokszor másodpercek alatt meghozzuk a döntést az oldallal kapcsolatban, ami negatív esetben azt jelenti, hogy bezárjuk, mert nem kínálja tálcán azt az információt, amit kerestünk.

A UX célja, hogy a felhasználók szeressék az adott felület designját, atmoszféráját, azonosulni tudjanak, jól érezzék magukat az oldalon. Ebben az esetben is, sokszor elég egy egész apró dolog, egy rossz helyre kerülő menü vagy egy kevéssé látványos színű gomb elég ahhoz, hogy a felhasználó elveszítse a türelmét és idő előtt elhagyja az oldalt.

Mi köze van a UX/UI-nak a SEO-hoz?

A SEO fejlesztés több ponton is kötődik a UX/UI folyamatokhoz. A Google, a találati rangsort meghatározó szempontok közé sorolta az oldalon töltött idő paraméterét is (session duration). Nem véletlen, hiszen a rendszer arra kívánja terelni az online szolgáltatókat, hogy felhasználó barát működést valósítsanak meg, azaz a jó helyezéshez az is kell, hogy a látogatók a találati oldalról (SERP) érkezve a keresett információt kapják meg egy felhasználó barát felületen. Az oldalon töltött idő tehát közvetlen visszajelzés a Google számára.

A SEO hatékonyságnövelés kapcsán van még egy fontos, szinte minden esetben felmerülő UI vonatkozás, amiről érdemes szót ejteni. Ez a menürendszer kérdése. Egy honlap menürendszere, tehát az oldal gerincének szánt tartalmi váz korábban tisztán UI feladat volt. Azaz a honlap fenntartója meghatározta, mik a legfontosabb tartalmi egységei, termékei, amiket a felhasználókkal meg akar osztani, és ezt a csomagot logikus, átlátható módon elérhetővé tette a menüpontokon keresztül az oldalra érkezőkkel. A fenti munkamenet miatt a honlaptulajdonosok a legtöbb esetben elég konzervatívan tekintenek a menüre, nem szeretik, hogy a sokszor átgondolt (esetleg megszenvedett) menüpontok megváltozzanak. Pedig a menü „tabu-jellegét” a SEO-szempontok, azaz a hatékony keresőoptimalizálási munka módosítja kicsit. Ugyanis a kulcsszókutatás, illetve az ennek alapján készülő tartalmi stratégia egyértelműen megmutatja, mik azok a kifejezések, tartalmak, amik révén a honlap előbbre kerülhet a találati oldalakon, ami organikus forgalmat, lead-eket, végül pedig bevételt jelenthet. Ezek az kulcsszavak, tartalmak pedig helyet kérnek a honlap menüjében, mivel a menü, de főleg a domain-leosztás nagyban befolyásolja a keresőoldalokon történő sikeres megjelenést. Ebből következően a keresőoptimalizálás szakértő a legtöbb esetben javaslatot tesz a menürendszer kiegészítésére, kisebb átalakítására.

Reszponzivitás

Talán 2021-ben már nem szükséges mondani, de reszponzivitás nélkül esélytelen a Google SERP első helyére kerülni, a látogatások több, mint fele érkezik már mobilról, ezért, ha nincs mobilra optimalizálva az oldal, akkor lehet akármilyen profi stratégiánk, nincs az a SEO, amivel behozzuk első helyre az oldalt. Azt, hogy mobilbarát-e az oldalunk, ma már nagyon könnyen ellenőrizhetjük, akár a Google ingyenes tesztjével is. Az oldalon csak a website-unk címét kell begépelni, és a Google el is intézi helyettünk a munkát:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikor van szükség UX/UI tanácsadásra?

Mint az az eddigiek alapján is kiderült, UX/UI kérdésekkel igazán az oldal fejlesztése előtt érdemes foglalkozni. Egyébként ugyanez igaz a SEO stratégiára is, sokkal könnyebb úgy internetes oldalt fejleszteni, ha tudjuk, milyen kulcsszavakra, milyen tartalmakat fogunk publikálni a felületen. Ettől függetlenül működő szájtok esetében is indokolt lehet ez, a SEO audit során elvégzett technikai auditban szoktunk kitérni ezekre a kérdésekre. Tehát megvizsgáljuk a weboldal strukturális, design, valamint tartalmi hibáit, hiányosságait, vizsgáljuk a reszponzív nézetet és feltárjuk a technikai problémákat, mint például nem létező oldalra linkelés, vagy az oldal betöltési sebessége. Ezek együtt adják a teljes elemzést, amihez természetesen javaslatokat és útmutatót is adunk, best practice példákkal.

Összefoglaló

SEO tanácsadási tapasztalataink alapján úgy látjuk, a kisebb szervezetek, egyéni vállalkozók a UX/UI tervezést – nyilvánvalóan büdzsé szempontok miatt – kiveszik a fejlesztési folyamatból. Az információhiány is közre játszik ebben, illetve az, hogy a legtöbben azt gondoljuk, a mi honlapunk olyan egyszerű, hogy nem kell feleslegesen többlet energiákat ölni a fejlesztésbe. A már működő honlapok esetében is igaz ez, nehéz elfogadni, hogy a korábban jól átgondolt szerkezetbe porszem került, ami fennakadásokat okozhat a működésben. A Seolins nem UX/UI ügynökség, ugyanakkor munkánk során számos weboldal fejlesztésében, illetve UX/UI tervezésben vettünk részt, ezért van szemünk, tapasztalatunk és nyelvünk, hogy jelezzük, ha hibát észlelünk a felhasználói felület vagy élmény kapcsán.   

Olvass további tartalmakat a SEO rejtelmeiről

mobilefriendly.png

Érdekelnek a részletek?

SEO, tartalom és UX terén nyújtunk tanácsadási, szövegírói szolgáltatásokat. 

Amennyiben ezzel kapcsolatban van kérdése, vagy szeretne ajánlatot kérni, írjon nekünk!

Köszönjük az üzenetét!