Image by Braden Collum

VERSENYTÁRS ELEMZÉS

A SEO audit részeként a versenytárs elemzés általában az „igazság pillanata” ügyfeleink számára. Az elemzés során kiderül milyen kulcsszavakat, milyen hatékonysággal használnak a konkurens honlapok, azaz, mennyire SEO tudatosan építkeznek.

Image by vikram sundaramoorthy

Kik a SEO versenytársaim?

Elsőre nagyon egyszerűnek tűnik a válasz. Azok a piaci szereplők a versenytársaim, akik ugyanolyan terméket vagy szolgáltatást kínálnak, mint én. SEO szempontból azonban ennél összetettebb a helyzet. A találati oldalakon olyan versenytársak is feltűnhetnek, akik üzletileg nem feltétlenül riválisok, de ugyanabban a tematikában releváns tartalmakat publikálnak honlapukon. Például a pénzügyi SEO versenyben azokra a portálokra kell gondolni, akik pénzügyi-, gazdasági híreket, blogokat üzemeltetnek, így ők adott szolgáltatásokra (pl. személyi kölcsön) általában előkelő helyet foglalnak el a találati oldalakon. Az ilyen tartalomszolgáltatók (aggregátor oldalak) nehéz ellenfelek, mert értelemszerűen nagyon sok tartalmat publikálnak, így folyamatosan elől szerepelnek a találati oldalakon, ezért általában másképp is kell kezelni őket, mint az üzleti riválisok honlapját.

Domain Authority (DA) score​

A potenciális​ versenytársaink az online térben tehát gyakran nem ugyanazok, akik offline világban a legjobban teljesítenek. SEO szempontból azok a konkurensek, akik a releváns kulcsszavak, kulcsszó listák kapcsán a legjobban optimalizálják oldalukat. A rangsorolásban az egyik legfontosabb mérőszám a Domain Authority. A Domain Authority (DA) a Moz által kidolgozott keresőmotorok rangsorolási pontja, amely a rendelkezésre álló adatok alapján prognosztizálja, hogy egy adott webhely milyen magas rangot kap a keresőmotorok eredményoldalain (Google találati lista helyezés). A Domain Authority pontszáma 1-től 100-ig terjed, minél magasabb a pontszám, annál nagyobb az adott oldal rangsorolási képessége. Ez a pontszám akkor jön elő, ha összehasonlítjuk a webhelyeket, vagy az idő múlásával nyomon követjük a weboldal "rangsorolási erősségét". A Domain Authority nem a Google által a keresési rangsoroláshoz használt mutató, és nincs hatással a google első helyre kerülés kapcsán, mindazonáltal egy nagyon pontos mutató versenytársak helyzetének felmérésére.

 

Több mint versenytárs elemzés

A SEO szempontokat alapul vevő kompetitor vizsgálat összességében több, mint a versenytársak elemzése. Egyrészt láttuk, hogy új szereplők is megjelennek ennek során, illetve az audit megmutatja tulajdonképpen a teljes piacot. Megrendelőink megtudhatják, mekkora a SEO verseny a szegmensükben, kik azok a szereplők, akik az élen járnak ebben, illetve kiderül az is, melyek azok a kulcsszavak, tematikák, ahol látványos előretörés, azaz organikus forgalomnövekedés érhető el.

Versenytárs elemzés és kulcsszókutatás ​

​A versenytársak elemzése már a kulcsszókutatás során előjön, hiszen a felhasználni kívánt kulcsszavak egy része úgy áll elő, hogy megvizsgáljuk a versenytársakat, értelemszerűen a konkurencia által használt kulcsszavak potenciális kulcsszavaink lehetnek nekünk is. A szoftveres elemzés során számba vesszük a fő versenytársak által használt kulcsszavakat, valamint megvizsgáljuk azt is, hogy mely kulcsszavakra teljesítenek kiemelkedően. A versenytárselemzés során ügyfeleink igénye alapján több szempontból is megvizsgálhatjuk a piacot. Az egyik megközelítés lehet az a nézőpont, amikor a legerősebb kompetitor weboldalakra koncentrálunk, és bemutatjuk, milyen kulcsszavakra listázódnak előkelő helyen, de ennek kapcsán azt is meg tudjuk mondani, hogy ez az előkelő helyezés tudatos SEO stratégia vagy pedig más tényezők alapján valósul meg. Értelemszerűen a másik irányból is közelíthetünk, azaz megmutatjuk az adott szegmens legerősebb kulcsszavait, és ezek vonatkozásában felállítunk egy listát, amely megmutatja, kik teljesítenek ott a legjobban.

 

Best practice

A SEO audit részeként kínált versenytárs elemzés lehetőséget ad ügyfeleink számára arra is, hogy jó gyakorlatokat (best practice) gyűjtsenek. Az adott szegmensben működő külföldi, piacvezető oldalak tulajdonságait, stratégiáját is be tudjuk mutatni, ami véleményünk szerint nagyon hasznos szempontokat hoz be a digitális stratégia kialakításához.

Honnan jön a versenytársam forgalma?

A versenytárs elemzés révén forgalmi adatokat is tudunk mutatni. Ebben az összefüggésben a legfontosabb adat természetesen az organikus, azaz a keresőoldalak találataiból érkező közönség száma. Valójában ennek a nem fizetett forgalmi forrásnak a megszerzése a tét, ezért jó pontosan látni, mekkora forgalmi potenciál mutatkozik az egyes kulcsszavak kapcsán, mennyit vesznek el ebből jelenleg versenytársaink.

 

Linképítés

Ezen az oldalon sokszor elmondtuk már, a SEO eredményeket a „nap végén” az adott rendszerességgel publikálódó tartalmak fogják biztosítani. Ezek mellett ugyanakkor nagyon fontos tényező, hogy egy adott kulcsszóról, milyen oldalakról, hány link mutat a webhelyünkre. A versenytárs elemzés azt is megmutatja, ebben hol tartanak riválisaink, honnan és milyen mennyiségű külső link mutat az oldalukra. Ez nemcsak információ a számunkra, nagyon hasznos tippeket szerezhetünk ezáltal, mely külső oldalakra lehet és érdemes valamilyen formában linket elhelyezni, amely a mi oldalunkra mutat.  

     

Google ads / Google hirdetés​

​A nagyobb büdzsével rendelkező szervezetek, nemcsak az organikus, hanem a fizetett hirdetésekre is számítanak a honlapjuk forgalomnövelése során. Ezzel kapcsolatban egyrészt általánosságban elmondható, hogy ha egy kulcsszóra javul a SEO eredménye a honlapnak, az a fizetett hirdetés árában is pozitívan megmutatkozik: a releváns oldalakra történő átkattintásért kevesebbet kell fizetni a Google-nek. (A SEO auditban a kiemelt kulcsszavak esetében megadjuk a Google Ads várható összegét).  A szoftveres versenytárs elemzés során megvizsgáljuk, milyen szöveges és GDN (google display network) hirdetéseket futtattak ügyfeleink versenytársai az elmúlt 1 évben. Ez szintén egy fontos információ, mert így rálátást kaphatunk arról, mik voltak konkurenseink fő prioritásai, milyen kulcsszavakra, mennyit költöttek, milyen kreatív anyagokat használtak ehhez.

 

Általános piaci tapasztalatok

Természetesen minden kulcsszó, illetve a mögötte álló üzleti szektor más és más, azonban vannak olyan SEO tanácsadói tapasztalataink, amiket érdemesnek tartunk megosztani. Általában ma Magyarországon kevés üzleti szektorban tapasztalható SEO verseny. Ez azt jelenti, hogy azok a szervezetek/cégek/honlapok a legerősebbek, akik régóta üzemelnek, viszonylag magas az oldaluk látogatottsága, egészséges linkek mutatnak rájuk, jó a Domain Authority számuk, az adott kulcsszó pedig gyakran előfordul a honlapon található szövegekben. Ez az állapot ugyanakkor csak addig ilyen stabil és nyugodt, amíg meg nem indul a SEO verseny, tehát amíg az egyik szereplő úgy nem dönt, hogy a kulcsszókutatásra épített tartalmi stratégia révén tudatos SEO kampányba nem kezd. A rendszeres, SEO tartalomtechnikai elvek alapján strukturált tartalomszolgáltatás és linképítés ezt a régi status quo-t – a választott kulcsszó nehézségi fokától függően – 3-6 hónapos távlatban módosítani tudja. Innentől kezdve pedig – akárcsak a vívásban – a támadó fél lesz kedvezményezett, a jól szervezett tartalmak révén képes lesz egy új hierarchia kialakítására és fenntartására, ami az organikus forgalom átalakulását hozza magával. Ez a lehetőség fontos üzenet a jelenleg domináns szerepben lévő és a feltörekvő oldalak számára. Azok a honlapok, akik ma biztos pozíciót foglalnak el a találati oldalakon, és SEO kampányba kezdenek, hosszú távra bebiztosíthatják előnyüket, illetve fordítva, az újonnan érkező vagy a középmezőnybe tartozó honlapoknak meg van az esélyük arra, hogy letaszítsák a találati oldalak éléről riválisaikat.    

Olvass további tartalmakat a SEO rejtelmeiről

Érdekelnek a részletek?

SEO, tartalom és UX terén nyújtunk tanácsadási, szövegírói szolgáltatásokat. 

Amennyiben ezzel kapcsolatban van kérdése, vagy szeretne ajánlatot kérni, írjon nekünk!

Köszönjük az üzenetét!